Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponedjeljak - dan najvećih gužvi s dostavnim vozilima

23.02.2015.

15:10

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako ste primijetili da je ponedjeljkom najviše dostavnih vozila u centru Rijeke, dobro ste primijetili. Danas je to potvrđeno prilikom najave radionice o inovativnim rješenjima za energetski efikasnu urbanu dostavu.

Radionica je dio međunarodnog projekta Smile, a održat će se ove srijede u riječkom Kampusu. Želi se smanjiti potrošnja energije, emisije stakleničkih plinova i prometnih gužvi uzrokovanih gradskim dostavama.

U projektu sudjeluju mediteranski gradovi Španjolske, Francuske, Italije, Grčke i Hrvatske, a u Rijeci su, kao dio projekta, postavljena još dva hidraulična stupa u Adamićevoj ulici i na Trgu 128. brigade te strateški detektori prometa u ulicama 1. maja i Matka Laginje.

Provedena je i anketa o dostavi među tvrtkama koje posluju u centru Rijeke - od Piramide do željezničke stanice. Odazvalo ih se 420, a što je pokazalo se da je najviše prometa ponedjeljkom i petkom. Najviše je dostava ponedjeljkom, a potovo bi trebalo izbjegavati dostavu od 7 do 9 i od 14 do 16, kad su najveće "špice", kaže direktor agencije REA Kvarner Darko Jardas.

Iako je u centru stotinjak dostavnih mjesta, do njih se često ne može, pa se koriste neprimjerena mjesta poput autobusnih ugibališta ili pločnika.

Rijeka promet razvija sustav efikasnije kontrole kretanja i zadržavanja dostavnih vozila te informiranja dostavljača o slobodnim mjestima, a drugi, ekološki dio ove Smile priče bit će potaknut brzom punionicom za četiri elektrovozila u novoj garaži Zagrad, koja bi trebala proraditi ovog proljeća. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.