Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponovno odgođen stečaj 3. maja, sljedeće ročište 1. kolovoza

04.07.2019.

11:35

Autor: Neva Funčić, Vladimir Jurić, Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin na današnjem je ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci odgodila stečaj Brodogradilišta 3. maj. Novo stečajno ročište zakazala je za 1. kolovoza. Blokada računa je smanjena sa 158 milijuna kuna s prošlog ročišta na 86 milijuna kuna potraživanja.

Ročište je odgođeno jer se očekuje daljnje skidanje blokada s računa, koji je sada blokiran radi ukupnog duga od oko 86 milijuna kuna. Sutkinja Liljana Ugrin navela je da se situacija mijenja iz sata u sat: jutros je blokada računa, prema podacima Fine, iznosila 96,6 milijuna kuna, s tim da su u toj sumi plaće radnika od 29,7 milijuna, potraživanja države od 12,8, HEP-a od 10,3 te dobavljača i kooperanata oko 30 milijuna.

U međuvremenu je, kazala je, prispjela informacija da je jedan vjerovnik povukao ovrhu od oko 10 milijuna kuna, pa je blokada sada oko 86 milijuna kuna, a ima najava da će biti skinute još neke blokade.

Prema Fini, 28. lipnja je blokada bila 156 milijuna kuna, pa je do sada skinut velik dio blokade, kazala je sutkinja. Istaknula je da bi voljela da se skidanje blokada nastavi istim intenzitetom. Ustvrdila je da i dalje stoje blokade države i HEP-a te da plaće radnika nisu predmet pregovora.

Navela je da je bilo i priljeva na račun 3. maja, pa je prošlog tjedna pristiglo 200 tisuća kuna, a taj novac odmah se isplaćuje za plaće radnika - no nažalost, još se isplaćuju plaće za lanjski prosinac.

"Kad bih znala da će radnici sutra dobiti plaće, stečaj bih već bila otvorila", kazala je, naglasivši da je zanimaju rješenja, da se ne radi samo o oko 800 zaposlenih nego i o multiplikativnom faktoru. "Zanima me spasiti dio industrije ovoga grada", naglasila je Ugrin.

Direktor 3. maja Edi Kučan komentirao je skidanje blokada i rekao da je najprije trebalo povratiti povjerenje vjerovnika, da ima informacije da je skinuto još blokada, kao i da ima najava da će još neke blokade biti skinute te da bi blokade dobavljača u konačnici mogle biti smanjene na oko milijun kuna.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak rekao je da Vlada još nije donijela konačnu odluku u ovom slučaju, da se vode intenzivni pregovori na nekoliko linija, pa i s Europskom komisijom, s obzirom da je 3. maj završio proces restrukturiranja i nema pravo na državne potpore.

"Analiziramo i prispjele ponude za brodove, isplati li se završavati ih ili prodati u sadašnjem stanju. Cijenili bi još ako dobijemo nekoliko dana za donošenje odluke," rekao je Novak.

Predstavnici sindikata 3. maja naglasili su da radnici svakako žele nastaviti raditi. Predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić zahvalio je svima koji su skinuli blokade, naglasivši da se nada da će se riješiti ovrhe države i HEP-a. Uoči ročišta pozvao je Vladu da "konačno da do znanja hoćemo li spasiti 3. maj".

Mićo Ljubenko, pravni zastupnik vjerovnika Strojoprometa, koji je uz Finu zatražio pokretanje stečaja, rekao je da je želja sačuvati poslovanje 3. maja te da se predugo razmišlja o rješenjima i mogućim ulaganjima u završetak brodova. Istaknuo je da blokade dobavljača nikada neće biti posve skinute te da treba već sada ako se ne zna kako će ta situacija biti riješena. Kao i ostali nazočni, pristao je na odgodu ročišta, ali uz uvjet da se razumno pristupi rješavanju pitanja blokade, odnosno deblokade računa.

Poslušajte što su Novak, Kučan, Šoljić i Čupković rekli novinarima te reportažni izvještaj Neve Funčić:

3. maj - odgođeno ročište, pripremila Neva Funčić

Izjave nakon ročišta, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.