Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponovno otvoren stečaj Brodomaterijala: gdje su nestali milijuni kuna?

17.06.2020.

09:24

Autor: Neva Funčić

Trošelj: Ako sud izgubi dignitet, onda nas više nema (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Trošelj: Ako sud izgubi dignitet, onda nas više nema (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na riječkom Trgovačkom sudu je u ožujku ponovno otvoren stečaj Brodomaterijala, nakon odluke Visokog trgovačkog suda RH na žalbu malih dioničara. Naime, nakon što je stečaj zaključen, a tvrtka prošle godine izbrisana iz registra, na računu je ostalo 11 milijuna kuna. Dioničari pitaju gdje je novac?

U ime 700 malih dioničara trgovačkog društva Brodomaterijal u stečaju, Frane Trošelj poručuje da neće odustati od imovine.

Ističe kako, prema stečajnom zakonu, stečajni postupak smije trajati najviše godinu dana. Slučaj St-64/99 vodio se od rujna 1999. godine, znači čak 20 godina.

Od 180,5 milijuna kuna imovine Brodomaterijala, tijekom tih dva desetljeća vjerovnicima je isplaćeno 95,7 milijuna, a za provođenje stečaja potrošen je čak 71 milijun kuna. Više od pet milijuna plaćeno je odvjetnicima za sporove koji se nisu ni trebali voditi, kaže Trošelj.

"A taj brz i učinkovit sud, koji čuva državnu imovinu, tek je nakon predstavke dioničara shvatio da je upokojio tvrtku koja na računu još uvijek ima 11 milijuna kuna", ističe Trošelj.

Nakon žalbe, u ožujku je donijeto rješenje o nastavku postupka radi naknadne diobe. I tu slijedi novi zaplet: preostali novac nije zaveden u sudskom registru, a mali dioničari poručuju da neće odustati od pravde ni u 21. godini stečaja riječke tvrtke.

O stečaju i stečajnom prigovaranju, poslušajte razgovor:

Trošelj: Ako sud izgubi dignitet, onda nas više nema; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.