Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponovno prvi u Hrvatskoj: PGŽ ima mali pokretni hitni trakt

02.02.2017.

12:52

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Terensko vozilo s prikolicom Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u Rijeci jedinstveno je u Hrvatskoj. Jedinica za velike nesreće sadrži medicinsku opremu za zbrinjavanje 30 do 50 unesrećenih osoba.

Nova prikolica ima svu potrebnu medicinsku opremu za pružanje hitne pomoći većem broju unesrećenih, bilo u prometnim nesrećama, prirodnim katastrofama ili terorističkim napadima. Opremljena je sanitetskim materijalom, lijekovima, infuzijom, medicinskim kisikom, naglašava ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat.

Jedinica za velike nesreće dugačka je tri metra, široka oko dva i nosivost joj je dvije tone. Osim medicinske opreme, prikolica ima agregat, akumulator, dva reflektora za pružanje hitne pomoći noću, kao i internetsku vezu s prijavno-dojavnom jedinicom u Rijeci.

Prikolica s opremom koštala je oko 160 tisuća kuna, izdvojenih iz proračunskih sredstava Primorsko-goranske županije. U obnovu voznoga parka Zavoda za hitnu medicinu uloženo je više od pet i pol milijuna kuna u proteklih pet godina, podsjetio je župan Zlatko Komadina. Od ukupno 44 vozila, zamijenjeno je 36. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.