Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponude za Uljanik se procjenjuju, pregovori u tijeku

28.01.2019.

11:10

Autor: D.M./M.Š./M.N./HRT/N.F.

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Uprava Uljanik grupe je u Zagrebu, ministru gospodarstva Darku Horvatu, predstavila pristigle obvezujuće ponude za strateško partnerstvo. Očekuje se i službena potvrda tko su sve mogući ulagači u pulsko i riječko brodogradilište.

Šest interesenata pregledalo je Uljanikove knjige, a očekuju se najmanje tri ponude. Jedna je od pristiglih ponuda, ona samoborskog DIV-a, odnosno Brodosplita, u suradnji s talijanskom kompanijom Fincantieri. Neslužbeno se jučer moglo doznati da su za Uljanik zainiteresirani i australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita.

Bulić i Horvat: Ponude se procjenjuju i vode se pregovori

Iz Uljanika su jutros izvijestili o raskidu ugovora za gradnju još jednog broda zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz ugovora. Riječ je o ugovoru sklopljenom između Uljanika d.d. i CLdN ro-ro S.A. iz Luxembourga, za izgradnju Ro-Ro broda ka-paciteta 5.500 Lm, za prijevoz kamiona, automobila i kontejnera na prikolicama.  Kupac je 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, navode iz Uljanika.

Predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić i ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdili su da su zaprimljene ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik grupu, no nisu kazali koliko ih je i čije su, jer se valoriziraju i o njima se vode pregovori.

O samim ponudama govorit će konkretnije nakon završetka poslovnih pregovora s ponuđačima, najavio je. Dodao je kako su u tijeku i konzultacije s Nadzornim odborom, predstavnicima Ministarstva i socijalnim partnerima. Nada se da bi kroz ovaj tjedan mogli napraviti zaključke o ponudama, no dodao je i da će sve trajati dok se ne postigne konsenzus.

Stanje u 3. maju bit će tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije sazvane za petak. Sindikalni predstavnici riječkog brodogradilišta u predstečajnom postupku u utorak će se sastati s predstavnicima Uprave Uljanika i Ministarstva gospodarstva. "Očekujemo informaciju o tome kada će biti isplaćene zaostale plaće Trećemajcima i zaposlenima u sestrinskim tvrtkama, a od Uprave Uljanika očekujemo da nas upozna sa svim pristiglim ponudama, i onima samo za 3. maj. Pozivamo potencijalne investitore da nam pristupe, kako bismo bili upoznati s njihovim viđenjem opstojnosti brodogradnje i radnih mjesta", rekao je predsjednik Sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić. Informacije s nestrpljenjem očekuje preostalih 1.190 radnika u 3. maju.

"Mislim da ni jedan proces na ovakav transparentni način do današnjeg dana nije vođen. Tijekom sutrašnjeg dana napravit ćemo širu komunikaciju sa svim zainteresiranim partnerima, predstaviti one stvari koje će u tom trenutku biti spremne za stol, a dat ćemo priliku da Uprava u nekoliko narednih dana pronalizaira sve što je stiglo, obavijesti i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva o karakteru svih tih ponuda, a onda konačna odluka bit će na samoj Upravi", izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Uljanik potvrdio da je zaprimio ponude potencijalnih investitora 

Uprava Uljanika d.d. izvijestila je putem Zagrebačke burze da je zaprimila ponude zainteresiranih potencijalnih investitora, ne navevši koliko ih je i od kojih ponuđača. "Uprava Uljanika nastavlja proces odabira strateškog partnera, zajedno s Nadzornim odborom Uljanika razmatra ponude te vrši konzultacije s potencijalnim investitorima, socijalnim partnerima i nadležnim institucijama uključenim u proces restrukturiranja", stoji, između ostalog u priopćenju.

Poslušajte izjave Bulića i Horvata te sindikalnog predstavnika Šoljića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.