Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska je uz Maltu najdeblja nacija u Europi - zašto?

16.03.2023.

14:30

Autor: Ivan Ribarić

Debljina

Debljina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čak 65 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj je debelo, dok je europski prosjek oko 53 posto. O ovoj alarmantnoj situaciji razgovarali smo s doktoricom Sanjom Klobučar.

Debljina nije samo estetski problem, debljina je opaka bolest, a po svim statistikama Hrvatska je uz Maltu najdeblja nacija u Europi. 


Dodatni problem predstavlja i pretilost djece, a u našoj zemlji čak 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu. 


To nas smješta na peto mjesto u toj kategoriji, a zanimljivo je da su među prvih pet sve mediteranske zemlje.


U liječenju i prevenciji debljine zlatni standard je prehrana, ističe doktor Andrej Belančić koji je naglasio kako se naše stanovništvo u prehrani previše oslanja na pekarske proizvode te pripremi jela prženjem u dubokom ulju.


Osim prehrane i fizičke aktivnosti koja je neizostavna, posebno je važna i edukacija; pogotovo kada je riječ o roditeljima. 


Doktorica Sanja Klobučar savjetuje kako roditelji djecu ne smiju hraniti po sistemu nagrade i kazne, više obroka obavljati zajedno te se svakako pobrinuti da djeca ujutro prije odlaska u školu ili vrtić imaju zajutrak. Poslušajte razgovor:

Klasa optimist

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klasa optimist

Svake subote u 12:40 u goste pozivamo ljude koji svojim načinom života i razmišljanjima bude optimizam u ovim teškim vremenima. Poslušajte svoju dozu tjednog optimizma subotom u emisiji "Klasa optimist"!

Poslušajte u Slušaonici