Hrvatski radio

Radio Rijeka

Porezna reforma pogodila je ''u ništa''?!

10.01.2015.

14:28

Autor: Ivanka Jelinčić Jurin / Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz umirovljenike kojima su isplate mirovina počele jučer, samo je manji broj zaposlenih građana dosad primio plaće za prosinac na koje se odnosi izmjena poreza na dohodak. Ona je stupila na snagu 1. ovog mjeseca, a već se može zaključiti da očekivanih rezultata neće biti. Nakon kritika da su oni koji imaju manje dobili i u postotku manje od onih koji imaju znatno više, računicu je dodatno narušilo uvođenje ili povećanje prireza u dijelu gradova i općina. Među njima je i Rijeka gdje je prirez povećan s 12 na 15 posto.

Oni koji imaju pet tisuća kuna bruto plaću do sada su plaćali 94 kune poreza na dohodak, a od sada će plaćati 13 kuna. Dakle, objašnjava ministar financija Boris Lalovac, nije ni moglo biti većeg povećanja onima koji imaju niske plaće.

Vlada je pokušala povećati kupovnu moć građana. Međutim, za sada je već 26 općina i gradova povećalo ili uvelo prirez. Slijedi neizbježno povećanje cijena komunalnih usluga. Čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević tvrdi da te jedinice takvim odlukama ''čuvaju'' brojan i nepotreban birokratski aparat. 

Za loše posljedice porezne reforme nije kriva lokalna uprava i samouprava, nego Vlada koja je u to ušla nepripremljena, tvrdi čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. I poslodavci imaju svoj komentar, javlja Ivanka Jelinčić Jurin: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.