Hrvatski radio

Radio Rijeka

Porođaj u vodi - prirodnije i manje bolno rađanje

25.02.2013.

15:24

Autor: Biserka Belić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deseta obljetnica prvog porođaja u vodi u Hrvatskoj, kao i 10. rođendan Nikol Balog, prve hrvatske bebe rođene u kadi, obilježene su danas na Klinici za ginekologiju i porodništvo riječkoga KBC-a.

Na svečanosti su bili i mama Valentina i tata Mario koji je prisustvovao porođaju. Nakon alternativnog poroda, Valentina Balog drugo je dijete morala roditi klasičnim putem, na stolu. Kad usporedi oba iskustva, draži joj je porod u kadi. Da sam mogla, i drugi put bih se bila odlučila za to, kaže danas.

U riječkom rodilištu godišnje se rodi oko tri tisuće novorođenčadi, od čega stotinjak u vodi. Rađanje u vodi je prirodnije i manje bolno, a novorođenčad je u boljoj kondiciji, kaže voditelj Odjela riječkog rodilišta Nebojša Sindik. On je bio dio liječničkog tima pri prvome hrvatskom porodu u vodi, kad se rodila Nikol.

U 10 godina riječko je rodilište imalo više od 800 porođaja u vodi i niti jednu komplikaciju. Spada u alternativne načine rađanja i izabiru ga same rodilje. Opširnije Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.