Hrvatski radio

Radio Rijeka

Porođajne muke Marišćine: zasad prerađuju samo otpad riječke "Čistoće"

08.02.2017.

15:42

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, nakon dobivanja privremene uporabne radne dozvole, početkom tjedna primio je prve kamione s otpadom. Je li rješenje zbrinjavanja svih vrsta otpada u regiji, ali i prestanak odvoženja diljem Hrvatske, napokon na vidiku, teško je reći.

Kako teku prvi dani? "Nema tajni ni skrivanja. Očekivano - imamo problema", kaže predsjednik Uprave Trgovačkog društva "Ekoplus" Josip Dedić ."Imamo porođajnih muka i zastoja. Oni će se dešavati i dalje, ovako zahtjevan sustav treba vremena za doći u puni pogon i očekujemo da ćemo za mjesec do mjesec i pol dana moći prikupljati otpad iz šireg područja županije, ne samo iz riječke 'Čistoće'".

No, uz malo sreće, ipak se kreće, i neće kamioni "Čistoće" biti jedini. "Zasad samo iz riječke 'Čistoće', ali vjerujemo da ćemo sljedećega tjedna uključiti otpad iz liburnijskoga i crikveničko-vinodolskog područja", kaže Dedić.

U međuvremenu se, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, nastoji brzo i efikasno izmijeniti dio zakona i doći do trajnoga rješenja, odnosno dozvole za rad u punom smislu. "Nadam se da će to sve biti riješeno krajem veljače ili početkom ožujka tako da ćemo nastaviti taj kontinuitet proizvodnje, odnosno da neće dolaziti do izvjesnih prekida", rekao je Josip Dedić. Marišćini želimo manje prekida, a više posla, da ne kažemo - smeća. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.