Hrvatski radio

Radio Rijeka

Posada broda "Mirjana K" još čeka smjenu

28.09.2022.

11:28

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Unatoč najavama, posadi broda "Mirjana K" ni jučer nije došla smjena. Sedam pomoraca, od kojih su četvorica iz Hrvatske od svibnja su na sidrištu u grčkoj luci Pirej, nakon što je brodar zbog dugova napustio brod.

Kompanija Alveus Capital Alana Klanca, bivšeg predsjednika uprave Jadrolinije, zadužena za pomorce po sedmi je puta najavila smjenu posade. Po novim informacijama, to bi se ipak trebalo dogoditi danas, rekao je inspektor ITF-a, Međunarodne federacije transportnih radnika, Luka Simić.

"Dok mi se pomorci ne jave iz aviona za doma, ne vjerujem da je slučaj riješen"

Luka Simić

Četvorica pomoraca koji se danas očekuju u luci Pirej trebali bi zamijeniti dio članova posade, a hoće li ih grčke lučke vlasti odmah pustiti kućama jek pregovaramo putem grčkog inpektora ITF-a, rekao je Simić, koji do kraja tjedna očekuje povratak pomoraca u domovinu. Na brodu "Mirjana K" koji je još u svibnju zbog dugova kompanije zaustavljen u Pireju se nalaze četvorica hrvatskih pomoraca, trojica Riječana i Splićanin, dvojica Albanaca i jedan Crnogorac. Kompanija im nije isplatila plaće ni osigurala dovoljno hrane i vode. Zalihe hrane, voća, povrća, sira i mesa, jučer je ponovno dopunio ITF, rekao je Simić, te najavio da će P&I klub osiguravatelja pomorcima isplatiti i zaostale plaće, s danom iskrcaja. No ovakvi slučajevi napuštanja broda i posade, nažalost više nisu rijetkost. Godišnje ITF rješava i po 80 slučajeva napuštanja broda, kaže Simić kojem je ovo treći i najteži slučaj u manje od dvije godine.


Poslušajte:

Luka Simić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.