Hrvatski radio

Radio Rijeka

Posljednji dan nastave za dvije i pol tisuće maturanata PGŽ-a

19.05.2017.

18:40

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maturanti danas slave - posljednji je dan nastave za učenike završnih razreda srednjih škola. Riječkim Korzom od jutra prolaze skupine maturanata, uz pjesmu, veselje, nezaobilazno brašno, ali i ponešto pirotehnike.

Slavlje maturanata na riječkom području uglavnom protječe mirno, doznajemo u riječkoj policiji. Ipak, zabilježen je incident u Autotrolejevom autobusu broj 32, prema Opatiji. Razbijeno je staklo i zapaljena baklja, koja je oštetila pod. Počinitelji su otišli prije dolaska policije, a očevid je u tijeku. Ekipe hitne pomoći imale su od jutros do 15 sati nekoliko intervencija zbog alkoholiziranih maturanata, dok su jednoga u bolnici zbrinuli zbog posjekotine.

U Primorsko-goranskoj županiji ove godine srednju školu završava više od dvije i pol tisuće učenika, od čega ih je u Rijeci više od tisuću šesto.

Manje od petine maturanata je iz trogodišnjih škola, a ostali su završili četverogodišnje škole. Za sve riječke maturante pripremljena je Kontijada - glazbeni program koji će na mostu preko Rječine potrajati do kasnih večernjih sati. Na pozornici se izmjenjuju brojni glazbenici, među kojima izdvajamo domaće snage: Lost Lucid, Officer Down, Iz@ i Borgie, Sunshine Madness. Za kraj će nastupiti Zagrepčani - Brain Holidays te Ante Cash.

Ipak, većina maturanata ima drugačije planove: u velikim društvima odlaze u Ičiće, Medveju - uz more, na livade... I zasluženo će se zabavljati do dugo u noć. Vrlo brzo ponovno će morati za knjigu: čeka ih državna matura, a većinu i upis na odabrani fakultet. Neki planiraju u inozemstvo, dok neki ostaju u Hrvatskoj, u Rijeci... Poslušajte što smo zabilježili:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.