Hrvatski radio

Radio Rijeka

Posljednjih godina u PGŽ sve više odbijanja cijepljenja

21.04.2016.

11:58

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem travnja obilježava se europski i svjetski tjedan cijepljenja. U Rijeci će tim povodom biti održan simpozij o cijepljenju za zdravstvene djelatnike te tribina za građanstvo. Simpozij je 26. travnja na Fakultetu zdravstvenih studija, a tribina 4. svibnja u 17 sati u Gradskoj vijećnici.

Cijepljenje je jedna od najvažnijih metoda prevencije zaraznih bolesti, a ove godine naglasak je na iskorjenjivanju ospica i rubeole te promicanju cijepljenja u svim životnim dobima, a ne samo kod djece. Redovitim provođenjem cijepljenja, godišnje se u svijetu spriječi dva do tri milijuna smrti ili invaliditeta te prevenira širenje bolesti kao što su tuberkuloza, hepatitis B ili zaušnjaci. 

Cilj europskog i svjetskog tjedna cijepljenja je do 2020. godine postići 90 i više postotnu procijepljenost, potaknuti istraživanje i razvoj novih generacija cjepiva te ojačati nacionalne imunizacijske provedbene programe.

Procijepljenost je u Primorsko-goranskoj županiji dobra i iznosi više 90 posto, iako je posljednjih godina zabilježen porast slučajeva odbijanja cijepljenja, ističe voditeljica Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, doktorica Danijela Lakošeljac te dodaje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.