Hrvatski radio

Radio Rijeka

Postavljena bista dr. Kajetana Blečića, liječnika i narodnog učitelja

07.04.2016.

15:06

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomen-bista u sjećanje na liječnika Kajetana Blečića, istaknutoga primorskog promotora zdravstva među narodom, od danas stoji u prostoru Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo na riječkoj Mlaki, u zgradi za čiju je izgradnju i sam bio zaslužan.

Prof. dr. Kajetan Blečić bio je dugogodišnji direktor Doma narodnog zdravlja i ravnatelj Zavoda za zaštitu zdravlja u Rijeci te profesor na Medicinskom fakultetu pri riječkome Sveučilištu. Aktivno je sudjelovao u organizaciji javne zdravstvene službe u zemlji, a posebno na području Rijeke i šire riječke regije.

Rođen  je 1917. godine u Rijeci, gimnaziju je završio na Sušaku, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Radio je u bolnicama na Sušaku i u Rijeci do rujna 1943.godine, kada se uključio u NOB. Po završetku Drugoga svjetskog rata bio je liječnik u Kastvu, sanitetski inspektor na Sušaku, a do mirovine ravnatelj Zavoda za zaštitu zdravlja Rijeka. Preminuo je 2005. godine.

U svome dugogodišnjem radu, dr. Blečić je poseban značaj pridavao zdravstvenom odgoju naroda i zdravstvenom prosvjećivanju, pa je 1958. godine pokrenuo Narodni zdravstveni list koji i danas izlazi.

Upravo je dr. Blečić zaslužan za izgradnju zgrade u kojoj je bistu danas svečano otkrila njegova unuka, uz župana Zlatka Komadinu i docenta Vjekoslava Bakašuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.