Hrvatski radio

Radio Rijeka

Postizborni pregovori za Skupštinu PGŽ: novi saziv zasjeda 19. lipnja

12.06.2017.

15:48

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnivačka sjednica novog saziva Skupštine Primorsko-goranske županije bit će za tjedan dana, u ponedjeljak 19. lipnja. U međuvremenu, županijsko poglavarstvo nastavlja s poslom: završena je zgrada škole u Baški, a počinje dogradnja škole u Čavlima i energetska obnova starih škola.

SDP-ova koalicija relativni je pobjednik lokalnih izbora i za sada nema većinu glasova u Županijskoj skupštini. Postizborni pregovori očekuju se sutra na sastanku koalicije. "Otvoreni smo za sve, osim HDZ-a i njihovih prirepaka", rekao je župan Zlatko Komadina i dodao da polovicu vijećnika imaju te da žele čuti drugu polovicu.

Škola u Baški očekuje uporabnu dozvolu, za dogradnju osam učionica škole u Čavlima osigurano je 13 milijuna kuna, a za energetsku obnovu škola u Rabu, Barbatu, Cresu, Čabru, Vrbovskom, Lovranu, Kraljevici i Novom Vinodolskom trećina novca je bespovratna. 

"Osam škola je odobreno za projekt energetske obnove. Projekt je vrijedan 32 milijuna kuna, od čega 12 milijuna dobivamo bespovratno iz fonda Europske unije, odnosno iz našeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To znači da ćemo preostalih 20 milijuna morati osigurati u idućem županijskom proračunu. Tu će slijediti financijska gimnastika, i već smo održali nekoliko sastanaka s jedinicama lokalne samouprave kako bismo dogovorili sufinanciranje. Naime, sve te zgrade spadaju u energetski najlošiju klasu, i namjera je obnoviti ih kako bi kasnije uštedjeli na troškovima grijanja", rekao je župan Zlatko Komadina.

Pročelnica za školstvo Edita Stilin najavila je otvaranje brojnih gradilišta, čim završi nastava. "Spremni smo za ljeto, i dobra je vijest da sve škole i domovi kojima je Županija osnivač, posluju pozitivno. Proveli smo nabave, što javne, što objavne, što bagatelne, za 60 gradilišta na 56 školskih zgrada, i radovi na obnovi će početi čim učenici iziđu iz učionica", rekla je Stilin.

Školska godina će završiti u srijedu 14. lipnja, a prijave za upis u srednje škole primat će se do 20. lipnja. U prvim razredima srednjih škola dostupno je 85 obrazovnih programa za 2600 učenika, a maturu u Primorsko-goranskoj županiji upravo polaže 720 gimnazijalaca i 1198 učenika strukovnih škola, 86 maturanata manje nego lani. Poslušajte izvještaj Neve Funčić i Komadininu izjavu o postizbornim pregovorima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.