Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Potapanje brodova" uz ronioce, sudionike iz cijelog svijeta i torpedo

23.10.2015.

08:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novost ovogodišnjega 2. svjetskog prvenstva u društvenog igri potapanja brodova, koje će se održati 24. listopada kod negdašnje zapuštene lansirne stanice torpeda u Rijeci, jest podvodno igranje te igre između dvojice ronilaca u obližnjoj lučici.

U svjetsko prvenstvo putem Skypea uključit će se igrači iz desetak zemalja. Ovogodišnje prvenstvo održat će u negdašnjoj Tvornici "Torpedo" u Baračevoj ulici u Rijeci, a jedan je to od događaja koji nas uvodi u obilježavanje 150. godišnjice izrade prvog torpeda u Rijeci što se obilježava sljedeće godine.

Prijave su u tijeku, a očekuje se najmanje četrdesetak sudionika. Osim igre, priredit će se izložba dijelova torpeda, tehničke dokumentacije te maketa torpeda u prirodnoj veličini s izvornim dijelovima unutrašnjosti u prozirnoj oplati. Izložit će se i ostatak torpeda koji je jučer izvučen iz mora u Rijeci. Prikazat će se i dokumentarni film Bernardina Modrića o prvom torpedu na svijetu izrađenom u Rijeci te 3D virtualna izložba torpeda Muzeja grada Rijeke. U popratnom programu su radionice na kojima će se raditi papirnati zrakoplovi u znak sjećanja na negdašnju Tvornicu papira te radionica izrade kareta, vozila na kugličnim ležajevima, koja se priređuje u sjećanje na "Vulkan", propalu tvornicu u kojoj su se nekad izrađivali kuglični ležajevi.

U organizaciju su se ove godine uključili Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej "Peek and Poke", riječka Gradska knjižnica, Klub podvodnih aktivnosti "Kostrena" te mnogi poznati Riječani. Organizator je skupina prijatelja iz Društva sportske rekreacije "Primorje u Rijeci".

Uoči prvenstva u potapanju brodova s jednim od organizatora, Darjanom Bukovićem razgovarao je Ivan Dorian Molnar:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.