Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poticaj poduzetništvu: Jamstveni fond

31.07.2013.

13:15

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Županijskoj palači u Varaždinu jutros su predstavnici hrvatskih županija s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom potpisali ugovor o dodjeli sredstava iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju. Više od milijun kuna na raspolaganju je poduzetnicima Primorsko-goranske županije.

Na javni poziv raspisan u svibnju javilo se sedamnaest županija, a među jedanaest koje su ispunile uvjete je i Primorsko-goranska. U fondu je ukupno osamnaest milijuna kuna kojima će država jamčiti za komercijalizaciju istraživačkih rezultata i primjenu modernih tehnologija u industriji.

U ime Primorsko-goranske županije ugovor je potpisala zamjenica župana Marina Medarić: Naša županija je dobila 1.215.000 kuna i to su zapravo sredstva koja će se realizirati preko naše Regionalne razvojne agencije Porin. Poduzetnici se mogu javiti, a kredite će realizirati sa svojim poslovnim bankama. 

Ministar gospodarstva naglasio je da se prvi puta odvajaju sredstava za jamstvene i garancijske fondove te najavio nastavak ove mjere i narednih godina. Ove smo godine osigurali 18 milijuna kuna iz državnog proračuna, a za iduću godinu potrudit ćemo se osigurati još više. Recesija predugo traje, privatni sektor je potpuno iscrpljen manjkom obrtnih sredstva, kreditnog i jamstvenog potencijala za novu investiciju i mi to ne smijemo promatrati, već se uključiti i pomoći,naglasio je Ivan Vrdoljak.

Realizacija programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije trebala bi pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatske prerađivačke industrije, rastu proizvodnje, porastu zapošljavanja i izvoza, kroz poticanje komercijalizacije istraživačkih rezultata, transfera znanja i tehnologija.

Poslušajte izjavu Marine Medarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.