Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpisan sporazum o razvoju turističkog brenda Gorskog Kotara

12.03.2019.

14:34

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Za Gorski kotar će u dogledno vrijeme biti osmišljen novi strateški dokument razvoja turizma. Sporazum o zajedničkom sufinanciranju izrade takvog dokumenta potpisan je danas u Ravnoj Gori. U povodu toga Gorski kotar posjetio je ministar turizma Gari Capelli.

Sporazum je potpisao resorni ministar Gari Capelli s devetero čelnika goranskih lokalnih samouprava, vodećim ljudima Hrvatske turističke zajednice i Primorsko-goranske županije.

U budućem strateško- razvojnom dokumentu primorsko-goranski župan Zlatko Komadina vidi nastavak započetog turističkog brendiranja Gorskog kotara kao Zelenog srca Hrvatske.

"Meni je drago da je Ministarstvo turizma prepoznalo dosadašnje napore Primorsko-goranske županije u poticanju turističkog razvoja Gorskog kotara. To se očitovalo kroz ulaganja u izletničku, sportsku i rekreacijsku ponudu, zatim izgradnju niza objekata poput muzeja, centara za poljoprivredu i edukaciju o velikim zvijerima, te razne projekte poput uređenja biciklističkih staza. Sve to je tijekom proteklih osam godina rezultiralo trostrukim povećanjem broja noćenja u Gorskom kotaru", rekao je župan Komadina.

Osmogodišnji porast s 30 na 100 tisuća noćenja ostvaren je većinom u obiteljskom smještaju, a buduća strategija bit će novi impuls razvoju smještajnih resursa Gorskog kotara, vjeruje direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. "Novi dokument trebao bi usmjeriti i budući razvoj smještajne ponude, te definirati potrebu za nekim dodatnim oblicima smještaja, poput hotela i kampova", dodao je.

Osim smještajnih brojki strateški dokument razvoja trebao bi rezultirati i porastom ulaganja u goranski turizam, optimistično najavljuje resorni ministar Gari Capelli. "Ja sam uvjeren i siguran, te odgovorno tvrdim da će se već za par godina i ovdje u Gorskom kotaru vidjeti veliki pomaci. Ovo je tipičan primjer kako državna vlast može dobro funkcionirati u suradnji s regionalnom i lokalnom, te napraviti jedan sjajan projekt budućnosti, novog zapošljavanja i povratka ljudi ovom kraju u kojem bi neki, eventualno, željeli raditi", rekao je ministar.

No ministar Capelli i upozorava kako uspjeh svakog turističko-razvojnog dokumenta, pa tako i danas najavljene strategije, u prvom redu ovisi o kvaliteti upravljanja destinacijom. Poslušajte:

Razvoj goranskog turizma, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.