Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpisan ugovor s izvođačem: radovi na Dječjoj kući mogu početi

31.01.2019.

12:40

Autor: Tatjana Sandalj

Predviđeni plan izgleda Dječje kuće (Foto: Grad Rijeka)

Predviđeni plan izgleda Dječje kuće (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Preuređenje Ciglene zgrade, u bivšem kompleksu Benčića, u prvu Dječju kuću u Hrvatskoj može početi čim bude izabran nadzor nad izvođačem radova. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član uprave ING-GRAD-a Srđan Jončić, u ime izvođača, potpisali su danas ugovor vrijedan više od 33 milijuna kuna.

Ciglena zgrada nalazi se između T - objekta, buduće Gradske knjižnice i H - objekta u kojem je već dijelom Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana i primjer je tipologije skladišnih građevina toga vremena.

Pri rekonstrukciji objekta uklonit će se sve osim četiri vanjska zida, a onda će se unutrašnjost oblikovati kao kuća u kući. Svaki kat ima posebnu priču i sadržaje, a posebna zanimljivost je svjetlarnik, široki stožac koji se po visini proteže kroz zgradu i kojim se posvuda raspršuje danje svjetlo. Na dijelu krova bit će terasa s natkrivenim i otvorenim prostorom. 

To je četvrti infrastrukturni objekt u projektu Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture koji će biti otvoren iduće godine, a rekonstrukcija se provodi u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Rekonstrukcija će koštati 41,7 milijuna kuna, s PDV-om.   

Dječjom kućom će upravljati prvi susjedi MMSU i Gradska knjižnica Rijeka, koja će tu smjestiti Dječji odjel Stribor, te Art kino Croatia i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Poslušajte što, u njihovo ime, ističe Krisitan Benić o sadržaju novih prostora:

Okupljeni na potpisivanju ugovora s izvođačem (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Okupljeni na potpisivanju ugovora s izvođačem (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.