Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpisan ugovor za crikvenički Jadran - dva mirovinska fonda novi vlasnici

06.04.2018.

16:23

Autor: Hina

Obnovljeni hotel Katarina (Foto: Jadran hoteli)

Obnovljeni hotel Katarina (Foto: Jadran hoteli)

Foto: - / -

Predstavnici Centra za restrukturiranje i prodaju s predstavnicima dva mirovinska fonda, PBZ Croatia osiguranjem i Erste Plavim, potpisali su ugovor o prodaji i prijenosu 77,74 posto dionica crikveničkog Jadrana, čime su ti mirovinski fondovi postali većinski vlasnici Jadrana, objavio je CERP.

Ugovor su potpisali ravnatelj CERP-a Milan Plećaš i predsjednici uprava mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranja Dubravko Štimac i Erstea Petar Vlaić, a na temelju odluke Upravnog vijeća CERP-a s početka veljače ove godine, kojom je za kupnju 70,7 posto državnog udjela u crikveničkom Jadranu prihvaćena jedina pristigla obvezujuća ponuda od ta dva mirovinska fonda.

Oni su u zajedničkoj ponudi za kupnju 70,7 posto dionica Jadrana ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.

Mogućnost potpisivanja tog ugovora krajem ovog tjedna najavio je i ministar državne imovine Goran Marić na potpisivanju ugovora između CERP-a i hotelske tvrtke Valamar Riviera, koja je time postala vlasnikom 55,48 posto državnih dionica hotelske tvrtke Hoteli Makarska. To je potpisivanje bilo otvoreno za javnost, dok novinari nisu bili pozvani na današnje potpisivanje ugovora s dva mirovinska fonda.

"Današnjim potpisivanjem ugovora za Jadran nastavlja se postupak uspješne prodaje iz portfelja CERP-a, a potpisani ugovor ima i izuzetnu vrijednosnu dimenziju u turizmu kao jednom od najvažnijih pokretača razvoja gospodarstva u RH te predstavlja iznimni poslovni uspjeh u privatizacijskoj praksi CERP-a", ističu iz CERP-a u objavi na njihovim internetskim stranicama.

O samom potpisivanju ugovora iz CERP-a se u petak nije moglo doznati više detalja, kao ni o detaljima iz samog ugovora, odnosno jesu li novi vlasnici preuzeli ili ne dodatne financijske obveze koje proizlaze iz ugovora s nedavno imenovanom Upravom Jadrana, pri čemu su se spominjale i višemilijunske otpremnine članova Uprave u slučaju ranijeg odlaska iz tvrtke, a što su kao eventualni problem i prepreku za potpisivanje ugovora zadnjih dana spominjali predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Na konferenciji za medije ovog tjedna u Rijeci, predsjednik tog Sindikata Bruno Bulić kazao je da je da je ugovore s novom upravom sklopio predsjednik Nadzornog odbora Jadrana Ivo Bašić, inače glavni tajnik Ministarstva turizma, a da nije, kako je kazao, održana sjednica NO o toj temi niti se zna tko je Bašiću dao takav nalog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.