Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpisana koncesija za bivše skladište Exportdrva za potrebe programa EPK

22.05.2020.

12:20

Autor: Hina

Nekadašnje skladište Exportdrva na Delti (Foto: Pixsell)

Nekadašnje skladište Exportdrva na Delti (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu odvijanja programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Riječ je o nekadašnjem skladištu Exportdrva na Delti.

Hala i zemljište prostiru se na ukupno 5641 četvornih metara, a petogodišnja koncesija iznosi oko pet milijuna kuna. Koncesiju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje za posebnu upotrebu pomorskog dobra na području riječke luke za produkciju i izvedbu kulturnih, umjetničkih i zabavnih događanja u sklopu programa Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020.

Koncesija za petogodišnje razdoblje je simbolična, a slijedi suradnja na važnom projektu ulaganja u Porto Baroš na području riječke luke, rekao je ministar Oleg Butković. "Vlada će donijetu odluku o izuzimanju Porto Baroša iz Lučke uprave, a to je preduvjet da bi se na tom prostoru moglo ulagati", rekao je i istaknuo kako više nema tenzija između Lučke uprave i Grada Rijeke.

Odluku o koncesiji Vlada je donijela prije desetak dana, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel te dodao da će zgrada za 15 dana biti pripremljena za događanja. "Ovime pokazujemo da Grad ne odustaje od EPK", naglasio je gradonačelnik, uz nadu za dobrom epidemiološkom situacijom kako bi bilo moguće odraditi dio planiranih programa.

Lučka uprava je u uređenje bivšeg Exportdrva uložila 4, 3 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, a gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar najavio je da će u tome prostoru biti priređene dvije velike izložbe iz programa EPK - "Usijano more", koju organizira Udruga Drugo more, i "Fiume Fantastika" riječkog DeltaLaba, kao i druge izložbe, predstave i glazbena događanja.

Na novinarsko pitanje o uređenju, restauraciji i ulaganju u negdašnju lansirnu rampu torpeda, koja se također nalazi na lučkom području, svi su se govornici složili da će o tome razgovarati i nastojati pronaći rješenje. Poslušajte izjave ministra Butkovića i gradonačelnika Obersnela:

Butković o koncesiji, pripremio Ivan Ribarić

Obersnel o nastavku EPK, pripremio Ivan Ribarić

Ministar Butković i gradonačelnik Obersnel potpisuju ugovor (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Ministar Butković i gradonačelnik Obersnel potpisuju ugovor (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.