Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpišite za ujednačena prava svih transportnih radnika Europi!

14.04.2016.

17:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpisi potpore inicijativi za pravedne uvjete rada (Fair Transport Europe) kojom se žele ujednačiti uvjeti rada transportnih radnika svih zemalja Europske unije prikupljat će se od petka 15. travnja u Rijeci Zadru, Splitu i Dubrovniku u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske.

Europskoj komisiji uz peticiju će se slati, stoji u priopćenju SPH-a, i drugi prijedlozi vezani uz pomorstvo, kao što su smanjivanje broja brodova koji viju zastavu pogodnosti, primjenjivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) i Međunarodne pomorske organizacije (IMO) u vezi s kriminalizacijom pomoraca, osiguravanje kvalitetnog obrazovanja, treninga i certifikata te poboljšavanje socijalnoga, zdravstvenoga i mirovinskog sustava.

Inicijativa je počela u rujnu 2015., a potpisi potpore prikupljaju se do rujna 2016. Dosad je prikupljeno oko 60 tisuća potpisa, od toga oko 300 u Hrvatskoj. Sindikat pomoraca u priopćenju ističe da transport, kao jedan od ključnih dijelova europske ekonomije, zapošljava 11 milijuna radnika, ili oko pet posto radne snage Europske unije.

Posljednjih nekoliko godina poduzete su važne mjere kako bi se uspostavilo jedinstveno transportno tržište, otvaranjem granica tržištu dobara i usluga. Tržište rada postalo je mjesto susreta radnika raznih nacionalnosti i kultura, ali i visina plaća, navodi SPH i ističe da liberalizaciju nije pratio proces socijalnog ujednačavanja te da su, posve suprotno, uvjeti zapošljavanja i rada sve lošiji u svim transportnim sektorima.

Među zemljama članicama velike su razlike u radnim i socijalnim uvjetima, što omogućuje širenje nelojalne konkurencije i smanjivanje socijalnih prava. "Instrumentom EU pod nazivom Europska građanska inicijativa možemo prisiliti Europsku komisiju na potrebne zakonske regulative kroz koje bi se ostvarili željeni ciljevi, a da bi to uspjela, Europska građanska inicijativa mora prikupiti milijun potpisa", poručuje Sindikat pomoraca.

Inicijativu je pokrenula Europska federacija transportnih radnika (ETF), koja okuplja 3,5 milijuna transportnih radnika. Glavna joj je zadaća zastupati i braniti interese transportnih radnika u Europi. Ciljevi ETF-a su jednaka i zajamčena plaća, jednaki uvjeti natjecanja i radni uvjeti prema standardima zemlje u kojoj se rad obavlja. Peticija se može potpisati i na internetskoj stranici www.fairtransporteurope.eu ili na Facebooku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.