Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potpora Gorskom kotaru: treba ukloniti opasne snježne naslage

03.03.2018.

15:03

Autor: Nenad Lučić, Hina

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Promet Gorskim kotarom danas teče bez većih problema. Proteklih dana pomoć u mehanizaciji pružio je Goranima i Grad Zagreb, a goransko je područje danas obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te posjetio Grad Delnice i Općinu Mrkopalj.

Slabe te povremene oborine snijega te kiše koja se ledila pri tlu nisu sinoć i danas prouzročile veće teškoće u Gorskom kotaru kroz koji se redovito odvijao teretni te autobusni promet. Međutim, uz potporu koja pristiže sa strane, Gorani i dalje imaju mnogo posla na čišćenju cesta te uklanjanju snježnih naslaga s krovišta obiteljskih i gospodarskih objekata. 

Govoreći o solidarnoj pomoći Grada Zagreba , Gorani, osim aktualnih snježnih teškoća, spominju i led koji je prije četiri godine okovao Gorski kotar, istaknuo je danas gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

U akciji uklanjanja snijega s krova gospodarskog objekta Alu-Ben u Vratima kod Fužina u subotu su sudjelovali lokalni pripadnici Civilne zaštite uz pomoć kolega iz Viškova, Čavala i Kostrene. Pomoć je od županijskog stožera Civilne zaštite zatražio načelnik Fužina David Bregovac u petak oko 22 sata, kad se utvrdilo da 40-tak mještana, uglavnom pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji su snijeg s krova uklanjali cijelu večer, neće moći zadaću dovršiti sami. Mogućnost urušavanja, izgledna jer su se pojavila i napuknuća na konstrukciji, je otklonjena.

Reakcija Zagreba bila je izuzetno brza još 2014. Istoga dana kada je pomoć zatražena poslani su kamioni s petnaest agregata. "Iznova sam tu ruku zatražio i ovoga ponedjeljka, a već sutradan su na teren upućena tri kamiona i utovarivač koji nam pomažu osigurati bolje životne uvjete na području Grada", istaknuo je Knežević.

Osim jednokratne novčane te potpore mehanizacijom u prevladavanju aktualnih snježnih teškoća, Gorani zaslužuju i dugoročnu, sustavnu pomoć kroz najavljeni, novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, rekao  je u Delnicama gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U očekivanju da će država obećano ispuniti, dodao je: "Solidarnost Zagreba prema drugim dijelovima Hrvatske nikada nije bila upitna. Reagirali smo uvijek gdje smo mogli, kada je Hrvatska u pitanju, jer Zagrepčani imaju jedno veliko srce. Gorani, pak, imaju oštru zimu, ali su topli ljudi. I ta goranska toplina i veliko zagrebačko srce čine jednu simbiozu i sinergiju." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.