Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:00 / 21.12.2013.

Autor: Olga Mandić / Boris Kanazir

Potpore vinarima i vinogradarima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ulazak u Europsku uniju i vinarima i vinogradarima pruža nove mogućnosti. Odmah poslije Nove godine počinje prvi natječaj Nacionalnog programa pomoći tome sektoru - za vinsku omotnicu

Vinska omotnica je spremna, na vinarima i vinogradarima je da pripreme dobre projekte i iskoriste mogućnosti financiranja koje im se nude Nacionalnim programom pomoći sektoru vina u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Za unapređenje postojećih vinograda, podruma i opreme vinari mogu računati na novac iz Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda.

Vinari i vinogradari prošli su radionice o ciljevima nacionalnog programa. Za tri odabrane mjere, usaglašene s poljoprivrednom politikom EU, a to su promidžba na trećim tržištima, investicija i marketing vina te potpore za restrukturiranje i zamjenu vinograda, predviđeno je da se koristi 11 milijuna eura godišnje.

Primorsko-goranski proizvođači vina planiraju koristiti novac koji će im biti na raspolaganju. Ulagat će se u novu opremu, ali i rekonstrukciju vinograda. Do europskog novca lakše je doći sada nego iz pretpristupnih fondova, a problem koji bi se mogao pojaviti je da banke ne prihvate kreditirati predviđena ulaganja.

Ipak, vinari i vinogradari iz Novog Vinodolskog i Vrbnika su optimistični. S njima je razgovarala Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.