Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potresi s epicentrom kod Rijeke: bez šteta

20.06.2017.

08:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeku su sinoć stresla dva slaba potresa. Prvi u 21:22 sati i drugi, nešto intenzivniji, u 22:06 sati. Potresi su se osjetili u Rijeci, ali nikakvih dojava o eventualnim štetama nije bilo, potvrdio je jutros Županijski centar 112.

Prema izvješću seizmološke službe PMF-a 19. lipnja dogodila su se, nedaleko Rijeke, dva slaba potresa. Prvi, magnitude M=1.8 i intenziteta u epicentru od III-IV (tri do četiri) stupnja makroseizmičke ljestvice dogodio se u 21:22 sati. Drugi, magnitude M=2.1 i intenziteta IV (četiri) stupnja makroseizmičke ljestvice dogodio se u 22:06 sati.

Prema izvješćima portala službe EMSC (European-Mediterranean Seismological Centre) tijekom cijelog ponedjeljka podrhtavalo je tlo u Turskoj, Grčkoj, Italiji... Izuzetno mnogo je zabilješki o potresima s epicentrom uz zapadnu obalu Turske još od 12. lipnja - izgleda da je sve počelo potresom toga dana u 12:28 sati, na dubini od devet kilometara, magnitude 6,3. 

Drugi potres koji smo osjetili u Rijeci imao je epicentar četiri kilometra SI od Rijeke i tri kilometra JZ od Dražica, na dubini od dva kilometra, prema podacima koje prenosi EMSC. Posljednji jači udar ta služba bilježi u sjevernoj Italiji, 25 kilometara JI od Bologne, noćas u 3:37 sati po lokalnom vremenu, magnitude 4, na dubini od 10 kilometara.

Detaljnije o jučerašnjim potresima i seizmološkoj aktivnosti riječkog područja govori Ivo Allegretti iz Hrvatske seizmološke službe u Zagrebu, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.