Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potvrđeno: nezakonito otkazivanje kolektivnog ugovora u Zračnoj luci Rijeka

02.08.2019.

12:32

Autor: Hina, Nina Deranja

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u petak su rekli da je Vrhovni sud potvrdio odluku riječkog Županijskog suda u Rijeci po kojoj je Kolektivni ugovor u Zračnoj luci Rijeka otkazan jednostrano i nezakonito, pa je poslodavcu naloženo da radnicima isplati razlike u plaći prema tom ugovoru.

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić napomenula je na konferenciji za novinare da je Kolektivni ugovor između ovog sindikata i Zračne luke Rijeka iz 2006. godine dopunjavan i mijenjan u više navrata sve do 2015. godine, da bi ga početkom svibnja 2018. godine, ustvrdila je, poslodavac nezakonito prestao primjenjivati.

Navela je da Zračna luka od svibnja 2018. primjenjuje Pravilnik o radu za obračun plaća, po kojemu su prava radnika znatno manja u odnosu na Kolektivni ugovor, a posebno su oštećeni stariji radnici kojima je ukinut dodatak za minuli rad. "Te razlike će trebati nadoknaditi radnicima, jer se po zakonu na radnike primjenjuje povoljniji propis", poručila je i ocijenila da bi vlasnici trebali tražiti da Uprava i Nadzorni odbor Zračne luke svojom imovinom podmire ovu štetu.

Cvitić je prozvala direktora Zračne luke Tomislava Palalića da provodi mobbing nad radnicima, članovima sindikata i predstavnicima u Radničkom vijeću, "ali je očito politički podoban jer ga se ne smjenjuje". Uvjerena je da je on bio upoznat s ovom odlukom Vrhovnog suda i prije no što je stigla do Županijskog suda u Rijeci 12. srpnja jer je, tvrdi, 2. srpnja od svih radnika tražio da se pismeno izjasne da su do lipnja ostvarili sva svoja prava po Ugovoru o radu.

"Mnogi radnici su to potpisali u strahu, riječ je o iznuđenoj izjavi i tražit ćemo od inspekcijskih tijela da je ponište i protiv direktora pokrenu postupak", istaknula je. Najavila je da će sindikat, ako Uprava Zračne luke ne provede sama obračun razlika plaća i isplati ih radnicima po Kolektivnom ugovoru, pozvati članove sindikata da svoja prava ostvare sudskim putem.

Od 2016. godine Sindikat IKD upozorava na probleme, nepravilnosti, mogućnost štetnih ugovora, mobing, nestručnost, kadrovsku devastaciju i ugrožavanje sigurnosti i radnika i zračnog prometa, no reakcije, interesa ni istrage za sada nema. Toksičnu atmosferu generira isključivo politički podoban direktor Palalić, upozorila je predsjednica tog sindikata Marina Cvitić, poslušajte:

Marina Cvitić: Poslodavac će morati isplatiti radnicima sva povoljnija prava, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.