Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povećanje broja izgreda s migrantima u Mrkoplju - samo na internetu

01.11.2020.

15:00

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nedavno su na društvenim mrežama zaredala upozorenja da ovogodišnji problemi prouzročeni prolaskom ilegalnih migranata kroz Općinu Mrkopalj, nisu ništa manji nego prethodnih godina. Općina je zatražila očitovanje Policijske uprave PGŽ, uz predočenje konkretnih podataka, a podaci govore - što?

Uspoređujući devetomjesečne pokazatelje iz prošle i ove godine, vezane uz broj zatečenih migranata i posljedice njihovog prolaska kroz Općinu Mrkopalj u Gorskom kotaru, načelnik Sektora za granicu Policijske uprave primorsko-goranske Damir Štimac ističe pad kriminaliteta od 94 posto. 

"Drugim riječima, imamo samo dva takva događaja povezana s migrantima. Gledajući po broju zatečenih osoba, migracije su u padu 77 posto", objašnjava Štimac.

A kada se spomenute brojke pretvore u ocjenu aktualnog stanja sigurnosti, čelni čovjek PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar ne može se složiti s onima koji tvrde da su problemi zbog nezakonitih migracija jednako naglašeni kao lani. 

"Situacija je ove godine znatno povoljnija u usporedbi s prošlom. Manje je migranata, time je manji i broj objekata koji su bili ugroženi uslijed njihovog prolaska, a uopće nismo imali događaja koji bi ukazivali na ugroženost života građana", naglasio je Dizdar.

Ono što, po načelniku Općine Mrkopalj Josipu Brozoviću, ponajprije treba izbjegavati jest podizanje tenzija u javnosti. Jedina je njegova primjedba upravo prema istupima na internetskim stranicama: "Mislim da je to samo pokušaj skretanja pozornosti na sebe radi ostvarivanja jeftinih političkih bodova, a to doista nije potrebno", zaključio je.

Smanjenje nezakonitih migracija, ističu u policiji, rezultat je višegodišnjeg iskustva koje nudi niz odgovora na pitanje kako se s tim problemom nositi. Poslušajte prilog:

Povećanje broja izgreda s migrantima u Mrkoplju - samo na internetu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.