Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povezanim LNG terminalima na Krku i u Poljskoj do energetske neovisnosti

25.08.2016.

21:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povezivanje LNG terminala u Poljskoj i srodnog na Krku jedan je od konkretnih projekata kojima 12 zemalja članica prostora Jadran-Baltik-Crno more (BABS) žele pojačati konkurentnost i postići najviši stupanj razvoja, čulo se na Dubrovnik forumu.

"Naglasak je postići najviši stupanj razvoja i ojačati konkurentnost, to je srž današnjeg sastanka", rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda na konferenciji za novinare po završetku predsjedničkoga okruglog stola Inicijativa triju mora

Inicijativa je neformalna, ona nema tajništvo, nadopunjuje postojeće poput Višegradske i cilj nije izdvajanje iz Europske unije već "brisanje razlike" između članica EU koje su desetljećima uživale blagodati demokracije, slobode i slobodnog tržišta i onih koje su se priključile poslije, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednici su donijeli Dubrovačku inicijativu kojom stvaraju politički okvir za potporu konkretnim projektima koji bi srednju i istočnu Europu razvijali da sustigne preostali dio Europske unije. Konkretni projekti su u transportu primjerice Baltičke željeznice, a u cestama Via Baltica i Via Karpatia, rekao je Duda.

Terminalima za ukapljeni prirodni plin žele se diverzificirati izvori energije kako srednja i istočna Europa ne bi ovisile o ruskim energentima i planira se povezivanje poljskoga LNG terminala s onime na Krku. Odluke o izgradnji tih terminala dvije su zemlje donijele istodobno, no danas je poljski aktivan, a u Hrvatskoj se još raspravlja, rekla je hrvatska predsjednica.

Drugi konkretan projekt iz Hrvatske o kojem se u četvrtak razgovaralo je izgradnja nizinske željezničke pruge od Rijeke do Budimpešte, kazala je ona. Predsjednici su se suglasili da jačanjem kohezije 12 zemalja BABS-a mogu inicirati nove razvojne mogućnosti u idućem proračunskom okviru EU od 2021. do 2027. stvaranjem Jdransko-baltičko-crnomorskog programa INTERREG.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima Europske unije poput Brexita, ali i globalnih poput migracijske krize, te sigurnosti i utjecaju Rusije. Idući sastanak Inicijative triju mora najavljen je za lipanj 2017. u Wroclawu u Poljskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.