Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povezati destinacije: zdravlje sve veći motiv dolaska gostiju

20.09.2018.

11:48

Autor: Neva Funčić

Foto: Thalassotherapia Opatija (Facebook)

Foto: Thalassotherapia Opatija (Facebook)

Foto: - / -

Mađarski dani u Rijeci počeli su gospodarskim forumom zdravstvene industrije u Županijskoj gospodarskoj komori. Očekuje se da će do 2030. zbog starenja stanovništva upravo ova industrija biti dominantna u svijetu.

Zdravlje je sve veći motiv dolaska gostiju, zato je važna suradnja ustanova i zajednički nastup Hrvatske i Mađarske na dalekoistočnom tržištu.

Lječilišni turizam u Mađarskoj je izrazito razvijen, ali Hrvatska i Kvarner su vrlo blizu i imaju more i plaže, kao i dobra lječilišta. Zato smo zainteresirani za suradnju, naročito zbog mogućeg zajedničkog nastupa na rastućem dalekoistočnom tržištu. Naime, gosti iz Azije, najviše iz Kine, prepoznaju nas kao europsku regiju i zainteresirani su za ponudu zdravstvenog turizma, ali ne na jednom mjestu, rekao je dogradonačelnik mađarskog lječilišnog grada Heviza Joszef Kepli.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić ističe kako je suradnja sa susjedima uvijek važna, a u ovom području možemo mnogo naučiti od mađarskih partnera koji su i konkurencija, ali i suradnici.

Naš je cilj povezati naše zdravstvene ustanove, talasoterapije u Opatiji i Crikvenici, bolnice na Lošinju i Rabu, ponude ortopedskih bolnica. Suradnja je za sada u povojima i ona mora biti puno bolja, rekao je Vujić. Kaže kako i Hrvatska i Mađarska imaju jake adute- naša zemlja u turizmu, a Mađarska u tradiciji i kvaliteti toplica.

Ravnatelj Thalassotherapia Opatija Viktor Peršić kaže kako je udio Kvarnera u hrvatskim turističkim rezultatima oko 25%, dok je udio zdravstvenog turizma u tome 2-3%. "Cilj nam je dostići 15% udjela i prihode od milijardu eura. Još smo daleko od toga, ali potencijal imamo", kaže Peršić.

Dentalni turizam i plastična kirurgija su vodeći motivi dolaska gostiju. "Po kvaliteti i cijeni usluge smo vrlo konkurentni. Imamo stručnjake, a cijene su povoljne- primjerice u plastičnoj kirurgiji je najskuplja operacija povećanja grudi 35 tisuća kuna, a najjeftinije uklanjanje madeža oko 500 kuna, to je pristupačno", kaže Peršić.

Slaže se s mađarskim kolegama da na kineskom tržištu treba nastupati zajednički. "Azijski gosti su sve češći,ne zadržavaju se na jednom mjestu, dolaze u destinaciju koju doživljavaju kao regiju", rekao je Peršić te dodao kako je važno povezivanje ali i razmjena i dijeljenje iskustava. 

Gospodarski forum "Zdravstvena industrija" HGK- Županijska komora Rijeka organizirala je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Mađarske, a Mađarski dani u Rijeci ovog se vikenda nastavljaju bogatim programom koncerata, izložbi, predstava, degustacija hrane i uličnim programom na riječkom Korzu.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.