Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:03 / 15.06.2018.

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Povijesna jedrilica "HIR 3" iz Malog Lošinja kreće na put oko svijeta

Foto: Sandro Tariba

Foto: Sandro Tariba

Foto: - / -

"HIR 3 - preko 3 oceana" posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice HIR 3 s kojom je krajem osamdesetih godina Mladen Šutej oplovio svijet, a Mario Saletto snimio popularni dokumentarni serijal "Jedrima oko svijeta".

Sa startnom i ciljnom točkom u Malom Lošinju, na put oko svijeta ove nedjelje, 17. lipnja, u 14 sati kreće poznata povijesna jedrilica "HIR 3".

Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika devedesetih, jedrilica je desetak godina bila zapuštena u Vrsaru, nakon čega ju je 2014. godine otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić. S namjerom da je potpuno obnovi i odvede na još jednu plovidbu oko svijeta, nakon četiri godine popravaka jedrilica je spremna za svoj veliki plov. Tako će legendarna jedrilica "HIR 3" zaploviti preko tri oceana i tri najznamenitija rta, ukupno će proći 28 tisuća milja.

Ekspedicija polazi na put iz Malog Lošinja, "sportska ruta" prati put od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do Rta Horn te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag u Mediteran. Petnaestak članova posade izmijenit će se kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da uspješno oplove svijet u otprilike godinu dana.

Među članovima posade naći će se i nekoliko Istrijana, članova Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča i Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule, zatim više članova Jedriličarskog kluba Dobro more iz Zagreba te nekoliko "kontinentalaca", jedriličara iz Mađarske i Srbije. Na velikom dijelu puta sa skiperom će jedriti i njegova djevojka, Marina Đukanović iz Malog Lošinja, međutim većinu rute sam će otploviti vlasnik Saša Fegić.

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju, zahvaljujući velikoj podršci Jedriličarskog kluba Jugo i Marine Lošinj. Ekspediciju "HIR 3 - preko 3 oceana" podržala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u okviru aktivnosti promocije i obnove tradicije jedrenja na otoku Lošinju. Stoga je i polazna točka ekspedicije upravo Mali Lošinj u koji će se, za godinu dana "HIR 3" sa svojom posadom i vratiti.

Foto: Sandro Tariba

Foto: Sandro Tariba

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.