Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povijesni dan u Krku: stigao prvi kruzer

09.05.2015.

11:44

Autor: Stanko Čulina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put u povijesti otoka Krka, u krčku je luku uplovio brod na kružnom putovanju. Riječ je o kruzeru "Europa" velikog brodara "Hapag Lloyda", a Krk je za goste na brodu bio svojevrsna luka iznenađanja.

Dolazak kruzera u Krk znak je da se turistička predsezona polako zahuktava na kvarnerskim otocima. Putnički brod Europa dugačak 200 metara usidrio se ispred male krčke luke. Brodicama su gosti stigli na rivu, gdje su ih dočekale domaće fritule, krčka travarica i - knez Frankopan.

Europa je u Krk došla s 330 putnika za koje se brine gotovo 300 članova posade. Na dvotjednom su krstarenju Mediteranom: krenuli su iz Istanbula, a završit će ga u Veneciji. Pristajanje u Krku bilo je iznenađenje za turiste - i to vrlo ugodno jer su oduševljeni, baš kao i njihovi domaćini. 

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Primorsko-goranska županija osigurali su 50 milijuna kuna za projekt proširenja krčke luke. Izgradnja novoga produženog lukobrana omogućit će prihvat srednje dugih brodova na kružnim putovanjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.