Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjerenica EU-a: Želimo plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost

07.09.2018.

17:56

Autor: HRT

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager (Foto: Pixsell)

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager sastala se s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac. Najvažnija tema razgovora bila je restrukturiranje Uljanik Grupe.

Govoreći o Uljaniku, povjerenica Margrethe Vestager istaknula je kako EK želi vidjeti plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost kompanije u budućnosti. Upozorila je da treba paziti da kompanija ne dobije konkurentsku prednost u odnosu na ostale, a kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, već da restrukturiranje dovede do dugoročne održivosti.

Ustvrdila je da trenutno nije moguće dati konkretniji krajnji rok oko odluke o planu restrukturiranja, no kaže da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena za napraviti potreban posao. Pritom ističe da je pristup problemu ministra i Vlade poticajan i obećavajuć.

Na pitanje uključuje li plan restrukturiranja otkaze, kazala je da ne bi željela prejudicirati sadržaj plana, jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi, kao i njegove odgovornosti za to kako plan napraviti održivim za budućnost. "Vrlo smo oprezni jer ovo je vrlo osjetljiva faza", poručila je. Kako je ustvrdila, s obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, ona je dio kulture i obiteljskog nasljeđa, stoga je vrlo osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je da je povjerenica dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na poslanom prijedlogu plana restrukturiranja. "Ono što smo danas uspjeli dobiti kao jasan stav, a to je da je predmet doista kompliciran i zahtjevat će dodatni angažman i vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će EK biti prihvatljiv", kazao je Horvat.

Poručio je da Vlada neće i ne smije ulagati u projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost, napomenuvši da ih trenutni plan restrukturiranja koji se izrađivao u prethodnih šest-sedam mjeseci nije u potpunosti uvjerio da bi brodogradnja i u Puli i u Rijeci mogla nastaviti tim smjerom.

"Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi s tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u EK da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije u Puli i Rijeci i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu", poručio je Horvat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.