Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjerenje je nestalo, traži se uvođenje kriznog menadžmenta u 3. maj

06.09.2018.

18:07

Autor: Hina, Neva Funčić

Zlatko Komadina i Predrag Knežević pred novinarima (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Zlatko Komadina i Predrag Knežević pred novinarima (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je, u stanci sastanka Kriznog stožera za 3. maj s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Gianijem Rossanndom i predsjednikom Nadzornog odbora 3. maja Veljkom Grpcem, kako je nestalo povjerenja i da se traži uvođenje kriznog menadžmenta.

"Raspravili smo zahtjeve našeg Kriznog stožera za 3. maj i mogu reći da je povjerenje nestalo, traži se uvođenje kriznog menadžmenta i promjena Uprave 3. maja kada se za to pravno steknu uvjeti", rekao je Zlatko Komadina. Dodao je kako su prihvatili da Uljanik vrati pozajmicu: "u vremenu kada se može realizirati".

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da je u ime 3. maja i Kriznog stožera tražio da se predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan: "izdvoji iz 3. maja". "Dobio sam odgovor od gospodina Rossannde da oni to ne žele", rekao je Knežević. Na opetovano novinarsko pitanje, Knežević je potvrdio da Maksimilijan Percan ostaje predsjednik Uprave 3. maja. Knežević je ponovno pozvao Vladu da postavi: "kriznu upravu koja će nadgledati taj gorući problem". 

Dok se isčekuje odgovor Europske komisije na plan restrukturiranja Uljanika, sutra u radni posjet Hrvatskoj dolazi europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Problemi Uljanik grupe bit će tema razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrima u Vladi Republike Hrvatske. Povjerenica Vestager unaprijed je najavila da se sutra ne očekuje konačni odgovor Europske komisije te da je plan restrukturiranja Uljanika u razmatranju. Uoči posjeta glasnogovornik EK je objavio sljedeće.

"Jer mi smo u protivnom ostali doslovce u zgarištu", istaknuo je Knežević te dodao da što se tiče pozajmice od 520 milijuna kuna koju je 3. maj dao Uljaniku, u Uljaniku ne bježe od toga da su dužni i da će je vratiti: "ali se ne zna od čega će ju vratiti".

Na zahtjev novinara, na pitanja je odgovarao i predsjednik Uprave Uljanik grupe Giani RossanndaNa pitanje zašto ne mogu udovoljiti zahtjevima Kriznog stožera za 3. maj, odgovorio je kako je sa stožerom dogovoreno da će se: "udovoljiti njihovim zahtjevima kad se bude moglo, tj. kad se riješi program restrukturiranja, usvoji ili ne, i kada budu imali točan smjer". Dodao je da sada to tehnički ne mogu napraviti.

U vezi s ostavkom, Rossanda je ponovio da bi otišao da su se: "stekli uvjeti vezani uz usvajanje ili neusvajanje programa restrukturiranja". "Čim dođe do jasne situacije oko programa restrukturiranja ili ako se prije održi Skupština, doći će do promjena Uprave Uljanika", rekao je Rossanda. 

Rossanda je odgovorio i da nema nikakvih novosti iz DORH-a te da se ne boji kako bi se nešto mogli pronaći. 

Krizni stožer za 3. maj kasno popodne razgovara s predstavnicima političkih stranaka u riječkome Gradskom vijeću i primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini te sa saborskim zastupnicima iz te županije. 

Poslušajte više:

Na zahtjev novinara, na pitanja je odgovarao i Giani Rossannda (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Na zahtjev novinara, na pitanja je odgovarao i Giani Rossannda (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.