Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjerenstvo sankcioniralo gradonačelnika Vrbovskog zbog sukoba interesa

04.03.2019.

16:00

Autor: Nenad Lučić

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Zbog poslova koje je Grad Vrbovsko sklapao s obrtom njegove supruge, gradonačelniku Draženu Mufiću je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo novčanu sankciju od 15 tisuća kuna. Gradonačelnika najviše čudi što je od prijave do pokretanja postupka prošlo podosta vremena.

Vrbovštanski je čelnik, kako se ističe, Povjerenstvu propustio poslati obavijest o sklapanju spomenutih poslovnih odnosa, a pritom nije smio ni potpisivati narudžbenice o nabavi roba. Drugim riječima, sankcija ne bi bilo da je Povjerenstvo o tome poslu bilo obaviješteno i da je lokalna samouprava, pri njegovu sklapanju, ovlastila drugog  potpisnika.

Govoreći o tome, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić podsjeća da se pri ugovaranju posla primjenjivao kriterij javnog odabira najpovoljnije ponude te da su time ostvarene proračunske uštede, a najviše ga čudi što su od podnošenja prijave do pokretanja postupka za utvrđivanje sukoba interesa prošle čak četiri godine. 

"Pregledom takvih prijava kod drugih dužnosnika vidljivo je da nitko nije čekao toliko dugo od podnošenja prijave do pokretanja postupka. Ovako mi to izgleda poput nekave sačekuše", rekao je Mufić. Dodao je kako je pokrenuo tužbu na Upravnom sudu jer, kako kaže, smatra da bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo postupati prema jasnim pravilima i kriterijima, a njih nema. Poslušajte izjavu:

Mufić o sukobu interesa, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.