Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjesničar otišao u povijest: preminuo fra Emanuel Hoško

01.01.2019.

18:15

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Svetište Majke Božje Trsatske - Rijeka / FB

Foto: Svetište Majke Božje Trsatske - Rijeka / FB

Foto: - / -

Danas, 1. siječnja 2019., u 15 sati i 15 minuta preminuo je fra Emanuel Hoško. Pokoj vječni daruj mu Gospodine - objavljeno je na Facebook profilu Svetište Majke Božje Trsatske - Rijeka. Trsatski franjevci bilježe da je preminuo u 79. godini života, 63. redovništva i 54. svećeništva.

Fra Emanuel Franjo Hoško, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, rođen je u Pakračkom Antunovcu 1940. godine, a preminuo je 1. siječnja 2019., u hospiciju "Marija Krucifiksa Kozulić" u Rijeci. 

Pogreb će biti u petak, 4. siječnja, u 12:00 sati, na Groblju Trsat. Pogrebne obrede predvodit će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Misu zadušnicu nakon sprovoda predvodit će u crkvi Majke Božje Trsatske provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1965. godine u Zagrebu. Obavljao je niz pastoralnih dužnosti kao srednjoškolski i studentski vjeroučitelj u Rijeci, kapelan, gvardijan i župnik župe sv. Križa u Novom Zagrebu. Kao upravitelj svetišta Majke Božje Trsatske na Trsatu i gvardijan trsatskog samostana (1987.-1991.) predvodio je 1991. godine organizaciju i izvedbu proslave 700. godišnjice Trsatskog svetišta.

Nakon toga bio je generalni definitor Franjevačkog reda (1991.-1997.), čime je postao član upravnog vijeća Reda u Rimu kao predstavnik zapadnoslavenskih i južnoslavenskih franjevaca. 

Čitavog svog života povezivao je pastoralno djelovanje i znanstveni rad, afirmirao dijalog vjere i kulture. 2012. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Rijeke "...za znanstveni rad, izniman doprinos promicanju trsatske sakralne baštine te osobno svjedočanstvo u kulturi dijaloga".

Dugogodišnji pedagoški rad počeo je u Rijeci kao predavač opće i hrvatske crkvene povijesti na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci, odnosno Teologiji u Rijeci. Predavao je i na institutima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U mirovinu je otišao 2010. godine kao redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu, a posljednje godine života proveo je na Trsatu. 

Životna i znanstvena preokupacija bila mu je crkvena povijest koju je predavao na područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Na popisu njegovih historiografskih knjiga je oko 150 bibliografskih jedinica. Među ostalima i naslovi: "Franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj kroz stoljeća", "Trsatski franjevci - 550 godina franjevaca na Trsatu", "Biskup Vrhovac između baroka i liberalizma".

Fra Emanuel Hoško bio je uvijek izvrstan radijski sugovornik, odmjeren i kompetentan, bez obzira jesmo li u programu Radio Rijeke najavljivali okupljanja vjernika na Trsatu, pripovijedali o povijesti i razvoju kalendara ili o povijesti trsatskih franjevaca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.