Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povratak risa u šume Dinarida: prvi rezultati bolji od očekivanih

04.02.2020.

10:54

Autor: Nenad Lučić

Risovica Teja snimljena foto zamkom s prinovom Malom (Foto: projekt Life Lynx)

Risovica Teja snimljena foto zamkom s prinovom Malom (Foto: projekt Life Lynx)

Foto: - / -

Kako bi u masivu Dinarida zaustavili opadanje brojnosti risa, sudionici projekta "Life Lynx" su, prije devet mjeseci, iz Rumunjske dopremili te u šume Hrvatske i Slovenije pustili dva karpatska mužjaka, nazvana Doru i Goru. Početna očekivanja ovih dana potvrđena su iznimno važnim rezultatima.

Brojnost populacije risa bila je u opadanju zbog parenja u srodstvu, pa su mužjaci dopremljeni iz Rumunjske radi genetske obnove populacije. Više o projektu možete doznati OVDJE.

Nakon što su telemetrijskim praćenjem utvrdili da se mužjak Goru na slovenskoj strani približio domicilnoj risovici Teji, u njihovoj je blizini nedavno uočeno i mladunče. Ono je potom također obilježeno telemetrijskom ogrlicom, a prikupljeni su i uzorci za DNA analizu.

Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu ističe kako su rezultati analize važna potvrda početka genetske  obnove populacije risa te uspješnog tijeka projekta "Life Lynx".

Prvo što rezultati potvrđuju je spol mladunčeta, tumači Slijepčević i dodaje: "Radi se o ženki koju smo nazvali Mala.  Druga, analizom utvrđena stvar kojoj smo se svi nadali i za što smo imali indicije, jest potvrda da je otac mladunčeta karpatski ris Goru."

Voditeljima projekta sve se učinilo nevjerojatnim jer je Goru u šumu pušten nakon sezone parenja, dakle, kaže Slijepčević, imaju scenarij s kojim uopće nisu računali, poslušajte izjavu:

Slijepčević: Imamo scenarij s kojim uopće nismo računali, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.