Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povratak u budućnost na 10. jubilarnom Liburniconu

19.08.2015.

16:38

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival fantastike i znanstvene fantastike "Liburnicon" održat će se u Opatiji od 21. do 23. kolovoza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Glavna organizatorica festivala Niccol Heraković najavila je da će se na jubilarnom desetom Liburniconu prirediti program sastavljen od najboljih elemenata dosadašnjih izdanja festivala, uz nove ideje i motive. Tema je "Povratak u budućnost", stoga će dio programa biti posvećen scenarijima budućnosti i putovanja kroz vrijeme.

Ivan Cerovac je u ime organizacijskog tima predstavio program s više od 50 događanja, među kojima su brojna predavanja, interaktivne radionice, kvizovi, igre i koncerti. Središnji gost ovogodišnjeg Liburnicona je Klaudija Čermak, majstorica specijalnih filmskih efekata koja je radila na poznatim filmovima kao što su "Gladijator", "Troja" i "Harry Potter". U sklopu festivala predstavit će svoj dosadašnji rad, kao i radionicu specijalnih efekata gdje će pokazati brojne tehnike koje se koriste u najpoznatijim svjetskim studijima, najavio je Cerovac.

Televizijski voditelj Krešimir Mišak vodit će razgovor s astronomom Koradom Korlevićem i akademikom Vladimirom Paarom na temu međuzvjezdanih putovanja. "U programu se ističu predavanja Davora Horvatića o tajnom svijetu nuklearne fizike i Svena Maračića o znanstveno-fantastičnoj budućnosti 3D printinga", istaknuo je Cerovac.

Priredit će se i natjecanje u cosplayu, odnosno maskiranju u poznate likove iz filmova, knjiga i stripova, a u glazbenom dijelu programa nastupit će sastavi Perunika i Družba bijesnih lisica. Festival će se održati u opatijskoj Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova. Organizator je Udruga za razvoj kulture mladih "Kulturni front", koja u sklopu Liburnicona okuplja 25 članova organizatora i 40 volontera iz svih krajeva Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.