Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pozajmica za TIBO nije isplaćena; Uljanik traži prekid štrajka

13.01.2016.

11:17

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U matuljskoj tvornici brodske opreme TIBO, jutros je održan sastanak uprave, sindikata i štrajkačkog odbora, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Željko Bilić. Dogovorena pozajmica još nije isplaćena, a Uljanik poziva radnike na prekid štrajka.

Povod je bio jučerašnji sastanak uprave TIBO-a i Uljanik grupe u Puli, odakle stižu nove informacije. Da bi uplatila drugu tranšu pozajmice od milijun kuna, Uljanik grupa traži da se prekine štrajk i da svi radnici TIBO-a podignu ovrhe o neisplati plaća, kaže Bilić. "Nažalost, ovo je opet jedan vid pritiska prema radnicima i prema sindikatima. Podsjećam, ugovor iz 12. mjeseca firmu Uljanik obvezuje na tu pozajmicu o isplati sredstava druge tranše koja je trebala biti isplaćena s jučerašnjim danom. Nažalost, to se nije dogodilo, oni sad traže nešto novo i nasilno mijenjaju taj sporazum", ističe Bilić. 

Bilić naglašava da se Uljanik upisao na zemljište vrijedno 30 milijuna kuna sa zadužnicom od 8 i pol milijuna, koju do danas nisu isplatili, unatoč ugovoru iz prosinca. Radnici neće prekinuti štrajk, sindikati su uz njih, kaže Bilić. "Štitit ćemo sva prava radnika i pod nikakvim pritiscima nećemo odustati ni posustati u namjerama da se radnicima isplati šest neisplaćenih plaća", kaže Bilić. Ukoliko se problemi ne riješe do ponedjeljka, postoji mogućnost da FINA automatizmom pokrene stečaj jer će račun TIBA tada biti više od 60 dana u blokadi. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.