Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Prav(D)a za žene": što učiniti na razini PGŽ

07.03.2019.

13:59

Autor: Olivera Vinković

Sa susreta Povjerenstva u PGŽ (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Sa susreta Povjerenstva u PGŽ (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"Prav(D)a za žene" je bila tema o kojoj su u Rijeci razgovarale predstavnice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, sindikata i udruga. Sve su one, u povodu Međunarodnarodnog Dana žena, upozorile na porast nasilja, potplaćenost, premale mirovine...

...ukratko, na veliku nejednakost između muškaraca i žena u Hrvatskoj.

U povodu Međunarodnog Dana žena, koji se tematski obilježava svake godine u Rijeci, upozoravajući na crne statistike nasilja prema ženama, potplaćenosti i diskriminacije žena u društvu, u petak 8. ožujka, u 18 sati, s Konta kreće poseban noćni marš.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović istaknula je da: "Rodni jaz u mirovini, koji danas u Hrvatskoj iznosi 22,7 posto, oslikava akumulaciju svih rodnih nejednakosti tijekom radnog vijeka i tijekom života jedne žene."

Prosječna mirovina iznosi 2.405 kuna, Petrović je podsjetila da je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula da se s tolikom mirovinom ne može preživjeti. Međutim, dodala je sindikalistica, predsjednica: "... nije prepoznala razmjere siromaštva u Hrvatskoj i to posebno feminizacije siromaštva."

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović Filipčić naglasila je da se gube sva prava koje su žene stjecale generacijama: "Situacija u državi je teška, nezaposlenost je velika, ugovori o radu su najčešće na određeno vrijeme, žena kad zatrudni ostaje bez posla i to je slika današnjice."

Pozivajući svih na noćni marš, Lorena Zec iz SOS Centra za nenasilje Rijeka, poželjela je da Primorsko-goranska županija bude prva koja će reći dosta nasilju, pružiti ruku pomoći i podrške žrtvama nasilja. Želja je da se napravi akcijski plan za hitnu implementaciju Istanbulske konvencije na županijskoj razini: "... kad već na državnoj razini to ne funkcionira."

Poslušajte izjave:

Petrović i Gregorović Filipčić o ravnopravnosti spolova, pripremila Olivera Vinković

Zec: Poziv na noćni marš, pripremila Olivera Vinković

(Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

(Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.