Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pravda za djevojčice: civilne organizacije najavile prosvjed na Kontu

16.10.2019.

12:23

Autor: Neva Funčić

Foto: plakat / Facebook

Foto: plakat / Facebook

Foto: - / -

Organizacije civilnog društva najavile su prosvjede diljem Hrvatske protiv šokantne odluke zadarskog suda. U Rijeci je prosvjed #pravdazadjevojčice najavljen na Kontu u subotu, 19. listopada, u 11 sati.

Zahtijevamo od nadležnih institucija da odmah na svaki mogući način zaštite djevojčicu, rekla je predsjednica Udruge SOS Rijeka Tina Kovačić. Građane je pozvala da mirnim prosvjedom u subotu pokažu djevojčici koja je žrtva seksualnog nasilja da nije sama. U Rijeci je prosvjed u organizaciji Građanske inicijative Građanke i građani Rijeke, Udruge SOS Rijeka i Udruge PaRiter.

Želimo ženama i djevojčicama poslati poruku da im vjerujemo, da nisu same i da je velika hrabrost prijaviti nasilje, a nadležnim institucijama da je odluka da se zlostavljače pušta na slobodu sramotna. Pravosuđe se mora usmjeriti na prava i dobrobit žrtve, koju institucije moraju zaštititi odmah, rekla je Kovačić.

Ističe kako žrtvama seksualnog nasilja društvo poručuje kako im ne vjeruje i kako su dijelom same krive za proživljenu traumu. U Udruzi SOS Rijeka- Centar za nenasilje i ljudska prava dostupno je besplatno psihološko i pravno savjetovalište, kao i telefon za pomoć žrtvama nasilja, na broju 051 211 888. Tina Kovačić u ime volontera SOS telefona ženama i djevojčicama poručuje: "Vjerujemo vam, budite hrabre!" Poslušajte razgovor:

Tina Kovačić: "Vjerujemo vam, budite hrabre!", pripremila Neva Funčić

S izložbe Žene šute i skrivaju svoje lice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

S izložbe Žene šute i skrivaju svoje lice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.