Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:53 / 21.01.2016.

Autor: Alen Čemeljić

Predrag Šustar i Oleg Butković u novoj vladi Tihomira Oreškovića

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U novoj Vladi Republike Hrvatske, koju će predvoditi Tihomir Orešković, nalaze se i dva Primorca: gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković i bivši dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar.

Oleg Butković novi je ministar pomorstva, prometa i veza. Zanimljivo je da je su tu ministarsku dužnost već obnašala dvojica Primoraca - Željko Lužavec i Zlatko Komadina. Predrag Šustar obnašat će dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dakle istu onu koju je u sastavu prošle vlade također obnašao jedan Riječanin  - Željko Jovanović.

Riječki kadrovi nisu bili često zastupljeni u hrvatskim vladama. Najviše Riječana bilo je u vladi koju je predvodio Ivica Račan. Tada su se na mjestu potpredsjednika vlade nalazila dvojica Riječana - Ante Simonić i Slavko Linić, na čelu ministarstva kulture bio je sušački gimnazijalac Antun Vujić, a prva riječka ministrica bila je Gordana Sobol

Druga, i za sada posljednja riječka ministrica bila je sadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je ušla u vladu Ive Sanadera kao ministrica europskih integracija da bi kasnije postala ministricom vanjskih poslova.

Riječki kadrovi u vladi Jadranke Kosor nisu bili zastupljeni, a u prvotnom sastavu vlade Zorana Milanovića nalazila su se čak tri riječka ministra - Željko Jovanović, Slavko Linić kao ministar financija i Zlatko Komadina. Niti jedan nije dočekao kraj mandata na toj poziciji, a Zlatko Komadina je bio ministar s najkraćim stažem - tek nekoliko mjeseci.

Čelnu poziciju u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza obnašao je još jedan Riječanin - Željko Lužavec, i to u vladi Zlatka Mateše krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Tih devedesetih nije bilo riječkih ministara u Vladi Nikice Valentića, a jedini Primorac na čelu hrvatskih vlada do sada bio je Hrvoje Šarinić u drugoj polovici 1992. i prvim mjesecima 1993. godine. 

Na mjesto potpredsjednika imenovao je Darka Čargonju, koji je bio ministar i u prethodnoj vladi Franje Gregurića. U prve dvije Vlade RH nakon prvih višestranačkih izbora, koje su predvodili Stjepan Mesić i Josip Manolić, Rijeku je kao ministar rada, boračkih i invalidskih pitanja zastupao Marin Črnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.