Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica danas na Rabu započela trodnevni posjet kvarnerskim otocima

28.04.2019.

14:21

Autor: HRT - Radio Rijeka

Susret s učenicima OŠ Ivana Rabljanina (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Susret s učenicima OŠ Ivana Rabljanina (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović danas je na Rabu započela trodnevni posjet otocima u Primorsko-goranskoj županiji, tijekom kojega će obići Rab, Lošinj, Susak, Unije i Cres. Sudjelovala je u procesiji te posjetila rapsku osnovnu školu, gradilište Doma za starije i psihijatrijsku bolnicu.

Jedna od najpoznatijih legendi Raba veže se uz ozdravljenje rapske plemkinje Luchine de Dominis. Prilikom zaređenja 1530. godine, ona je u samostan donijela ikonu Bogorodice s Kristom u naručju, kojoj se pripisuje i njeno kasnije čudesno ozdravljenje od teške bolesti. Od tada do danas uz tu se ikonu vežu brojna čudotvorna izlječenja, spasenja i obraćenja. Svetište Gospe Rapske (Gospe od Čuda, Čudotvorne Gospe) nalazi se u samostanu benediktinki. Za ikonu je u 18. st. podignut poseban oltar, a srebrno-zlatni okvir vrijedan je rad mletačkog zlatarstva. Posljednje nedjelje u travnju održava se velika procesija Križi i tada se ikona iznosi u bivšu rapsku katedralu, gdje je izložena tijekom svibnja, Marijinog mjeseca.

Procesiju rapskim ulicama i misu u nekadašnjoj rapskoj katedrali predvodio je umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan. Predsjednica je nakon mise izjavila da je prvi put sudjelovala u toj procesiji te da joj je drago što će u tri dana obići tri veća otoka u Primorsko-goranskoj županiji i neke manje. Dodala je da će prije sezone obići i Krk i druge otoke.

Tijekom današnjeg boravka na Rabu, predsjednica je obišla zgradu u koju će biti smješten područni Dom za starije i nemoćne na Rabu, a potom i Osnovnu školu Ivana Rabljanina, koja je uključena u županijski projekt energetske obnove školskih zgrada. Vrijednost radova na školi je 4,74 milijuna kuna, dok je za radove na Područnoj školi Barbat izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Predsjednica je posjet Rabu završila obilaskom Psihijatrijske bolnice Rab na Kamporu, u koju je Primorsko-goranska županija u zadnjih 18 godina uložila gotovo 74 milijuna kuna. Bolnica je najveći poslodavac na otoku Rabu, s gotovo 250 zaposlenih.

Nakon Raba, predsjednica će u poslijepodne u Malom Lošinju posjetiti nedavno otvoreni Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, vrijedan tri milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

Posjet otocima predsjednica nastavlja sutra na Lošinju, a potom na Susku, Unijama i Cresu. Poslušajte što je predsjednica nakon procesije u Rabu rekla novinarima:

Predsjednica na Rabu (izvor: HTV)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.