Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila Gorski kotar

14.06.2016.

20:15

Autor: Damir Pijaca, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srdačno dočekana u Vrbovskom i Delnicama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s Goranima o velikim problemima koji muče taj kraj, kao i o mogućim rješenjima za poboljšanje uvjeta života, a najavila je i skoro izmještanje svoga ureda upravo na područje Gorskoga kotara.

Tijekom poslijepodneva, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u Delnicama s čelnicima goranskih lokalnih samouprava razgovarala o žarišnim problemima toga kraja. Ukidanje zakonskih pogodnosti brdsko-planinskoga statusa, centralizirana država i niz drugih čimbenika otežavaju proračunsko funkcioniranje gradova i općina.

Najavljujući kako će uskoro privremeno izmjestiti svoj ured u Gorski kotar, hrvatska predsjednica kao žarišne probleme za ovaj kraj izdvojila je Zakon o regionalnom razvitku i porezne reforme iz mandata posljednje dvije hrvatske Vlade. "One su išle, na žalost, na uštrb lokalne samouprave te posebno područja poput Gorskog kotara", rekla je predsjednica i dodala: "Kako bi se omogućilo da ljudi ovdje ostaju, treba stvoriti takve uvjete da postoje porezne olakšice te drugi uvjet koji će omogućiti poslovanje."

Pozitivnim odjecima i pomacima nakon predsjedničinog posjeta Gorskome kotaru nada se župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. "Jedino je pitanje, ima li tko to čuti? U ovom trenutku nisam baš siguran da u Hrvatskoj netko to sluša, ali doći će vrijeme kada će se i te stvari vjerojatno riješiti", smatra Komadina.

Suglasje s predsjednicom postignuto je i oko pitanje decentralizacije Hrvatske, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "Veseli nas činjenica što predsjednica potvrđuje da je u svakom slučaju jedno od rješenja decentralizacija ne samo funkcionalna, nego i fiskalna. Složili smo se da su bitna radna mjesta, da je to čimbenik koji će oživjeti ovaj kraj te mu donijeti prosperitet i opstanak", kaže Knežević.

Rješenja za probleme Gorskog kotara se ne očekuju preko noći, no i postojanje politčke volje da se oni otklone Goranima je, kako kažu, veliko ohrabrenje. 

Prva goranska postaja: Vrbovsko

Predsjednica je svoj boravak u Gorskome kotaru započela u Vrbovskom. Srdačno dočekana, predsjednica RH nakratko se susrela s gradonačelnikom Vrbovskoga Draženom Mufićem i županom PGŽ-a Zlatkom Komadinom.

Ispraćena iz toga goranskoga grada, koji pametnim motiviranjem ulagača uspijeva sačuvati radna mjesta te ublažiti iseljavanje "trbuhom za kruhom", predsjednica je obišla i Željezničko-tehničku školu u Moravicama. 

Ta generacijama često birana stručna sprema bila je – a to je i danas - obilježje izbora životnog zanimanja mladih Gorana, a i ne samo njih. Sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s goranskim čelnicima u Delnicama pratio je Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.