Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica na Susku otvorila novu rivu, posjetila Lošinj, Srakane i Unije

29.04.2019.

14:36

Autor: Hina

Dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Susak (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Susak (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Drugog dana svog boravka na kvarnerskim otocima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na svečanom otvaranju nove rive na otoku Susku, u koju je uloženo oko 18,5 milijuna kuna. Kao znak otvaranja nove rive, predsjednica je na prigodnoj svečanosti presjekla slatki lošinjski krokant.

Ministar Oleg Butković rekao je danas na Susku kako se u lučku infrastrukturu u svih sedam obalnih županija ulaže više od 300 milijuna kuna te da su po prvi puta ostvarili mogućnost financiranja ovakvih i sličnih projekata iz europskih fondova, gdje je na raspolaganju 80 milijuna eura. "Imamo takvih 28 projekata u Hrvatskoj, i ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se ovako kao sada nije gradilo još od vremena Marije Terezije", ocijenio je Butković. Za takve projekte prošle je godine iz državnog proračuna osigurano 84 milijuna kuna, a ove godine 80 milijuna. Na svečanosti otvaranja nove rive bili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i drugi uzvanici.

Nova riva na Susku zajednički je projekt Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Izgrađen je novi propusni mol i lukobran s trajektnom rampom, što osigurava nove vezove, kako one komunalne za privez brodica otočnog stanovništva tako i dodatne vezove za gospodarsko korištenje.

Dogradnja operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak vrijedna je oko 17 milijuna kuna, dok je oko 1,5 milijuna kuna utrošeno za izradu projektne dokumentacije i nadzor.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na otvorenju sušačke rive istaknula predivnu klimu i pejzaž otoka te ustvrdila da je napredak uočljiv, no još uvijek postoji niz problema zbog kojih je Susak i danas suočen s depopulacijom. "Nova riva na Susku kapitalno je ulaganje, nadam se da će ono privući ne samo još više turista na Susak, nego i potaknuti Suščane da se vrate na ovaj predivan otok", istaknula je predsjednica.

Zbog  depopulacije Suska apelirala je na Vladu da poreznom politikom utječe na oživljavanje otoka, na što bitno utječe i njihova povezanosti s kopnom. Važno je omogućiti kvalitetno obrazovanje mladih na otocima i stanovnicima stvoriti jednake uvjete rada kao na kopnu, poručila je predsjednica.

Nakon otvaranja nove rive, predsjednica je posjetila i Osnovnu školu Susak te Dom iseljenika na tom otoku.

Veli Lošinj, Susak, Vele i Male Srakane, Unije

Drugi dan obilaska kvarnerskih otoka i kapitalnih otočnih projekata  predsjednica je jutros započela u Velom Lošinju, gdje je obišla Centar zdravlja Magnolija u Lječilištu Veli Lošinj. U njemu je završena druga faza projekta revitalizacije, vrijedna oko 17 milijuna kuna, što je jedan od najvećih investicijskih zahvata u objekte zdravstva na području Primorsko-goranske županije.

Predsjednica je u Velom Lošinju posjetila i Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet i nazočila prezentaciji projekta zaštite dobrog dupina i morskih kornjača Dolphin watching, novog Centra o znanosti o moru.

Nakon Velog Lošinja i Suska, predsjednica će posjetiti Vele Srakane i susresti se sa stanovnicima otoka Vele i Male Srakane. Na Unijama će nazočiti na prezentaciji projekta Otok Unije - samoodrživi otok. Na kraju drugog dana trodnevnog posjeta susrest će se s mještanima Nerezina i Svetog Jakova na Lošinju.

Predsjednica države će sutra, nakon Raba, Lošinja, Suska, Velih Srakana, Unija i Lošinja, posjetiti i otok Cres. Sa Suska se javio Saša Vuksan:

Predsjednica na Susku, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.