Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica oduševljena LNG terminalom u Litvi, krčki možda već 2016.

22.07.2016.

14:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postoje velike šanse da plutajući terminal za ukapljeni plin na Krku postane regionalni strateški projekt koristan ne samo Hrvatskoj već i drugim zemljama, uključujući Ukrajinu, izjavila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom obilaska LNG terminala u litavskoj luci Klaipeda.

Europska komisija ima sluha za taj projekt, ali europskoj birokraciji treba dosta vremena da se pokrene, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom posjetu Litvi. "Mislim da je ideja da se ide s plutajućim off-shore terminalom jako dobra, a da se ne napušta zamisao o stacionarnom terminalu. Vjerujem da postoje velike šanse da i taj plutajući terminal bude proglašen regionalnim strateškim projektom", kaže predsjednica.

LNG terminal ne bi bio koristan samo za Hrvatsku već i za druge države, uključujući i Ukrajinu. "Energetska neovisnost diktira i političku neovisnost. izgradnjom reverzibilnog toka prema Mađarskoj i Ukrajini svakako bi se osiguralo da Ukrajina bude manje ovisna o trenutnim izvorima plina", istaknula je Grabar-Kitarović. Terminal na Krku omogućio bi Hrvatskoj i ostalim zemljama niže cijene plina, a time i konkurentnije gospodarstvo te bolji život.

Predsjednica je u litavskoj luci Klaipedi posjetila brod Independence koji je ondje odnedavno u funkciji plutajućega terminala za ukapljeni prirodni plin. Velik je poput tri nogometna igrališta i kapacitet mu je 170 tisuća prostornih metara. Kada bi radio punim kapacitetom, sa skoro četiri milijarde prostornih metara godišnje, zadovoljio bi 80 posto potreba plina cijeloga Baltika, uključujući Latviju i Estoniju.

Kolindu Grabar-Kitarović dojmila je viđena tehnologija, ali i ekološka zaštita. Posebice je ostala pod dojmom činjenice da Hrvati čine 30 posto posade, a među časničkim kadrom i 90 posto. "Nadam se da ćemo ih uskoro premijestiti na naš otok Krk", rekla je predsjednica. Svi su spremni vratiti se u Hrvatsku i raditi na domaćem terminalu na Krku. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da bi plutajući terminal na Krku mogao biti u funkciji već 2018. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.