Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica RH Ured privremeno otvorila u Rijeci

08.11.2016.

13:00

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović do petka je svoj ured s Pantovčaka privremeno preselila u Rijeku. Tijekom prijepodneva susrela se s čelnim ljudima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Riječke nadbiskupije, Sveučilišta, hrvatskih branitelja, Zajednice Talijana i družila se s građanima.

Na svečanosti otvaranja ureda predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je podržala Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te dodala da će se pri ovom boravku u Primorsko-goranskoj županiji ipak najviše baviti problemima Gorskoga kotara. Obići će ga u društvu s lokalnim čelnicima, ali i s članovima Vlade.

Zajedničkim snagama treba pomoći razvoju tamošnjeg gospodarstva koje mora biti u službi demografije, da bi ljudi ostajali i vraćali se u taj kraj dodala je predsjednica istaknuvši da će nastaviti podržavati revnomjeran regionalni razvoj, decentralizaciju na temelju supsidijarnosti, prenošenje ovlasti, ali i više financija sa centralne države na jedinice regionalne i lokalne samouprave.

Iz ureda u Rijeci u kojem će obavljati sve državničke i protokolarne dužnosti predsjednica će svakodnevno odlaziti u Gorski kotar, a jer je tako jeftinije - spavat će u delničkoj vojarni. "Kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga osjećam bliskost prema ljudima s kojima radim i o kojima brinem, volim s njima provoditi vrijeme", istaknula je Grabar Kitarović i dodala da je htjela biti u Gorskome kotaru, u Delnicama, ne u nekom hotelu ili resortu, jer nije na odmoru nego je došla raditi i razgovarati s ljudima od jutra do mraka.

Svima onima koji seljenje predsjedničinog ureda ocjenjuju običnim populizmom, predsjednica je poručila da se samo na terenu stječe prava slika stvarnosti pa se onda i lakše formira strategija za rješavanje problema.

Tijekom razgovora s predstavnicima grada i županije dogovoreno je da se priredi zajedničko predstavljanje EPK svim veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj, a predsjednica je još posebno podržala i projekt LNG terminala na Krku. O čemu se razgovaralo poslušajte u prilogu Saše Vuksana, a čujte i prve predsjedničine izjave u Rijeci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.