Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica u Gorskom kotaru: Ključni problem je demografija

09.11.2016.

10:52

Autor: Nenad Lučić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Demografija je doista ključni problem ovoga područja i Hrvatske. Ona je pretpostavka bilo kakvog razvoja jer ako se nastave ovakvi trendovi, ova će prekrasna područja Gorskoga kotara opustjeti", izjavila je predsjednica u svom posjetu Gorskome kotaru.

Grad Čabar, kao pogranični i prometno najizoliraniji dio Gorskog kotara, bilo je prvo odredište trodnevnog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović tom području. Tijekom susreta s lokalnim čelnicima progovoreno je o žarišnim goranskim problemima, a ugroženost šuma toga kraja širenjem nametnika smrekovog potkornjaka, bila je tema predsjedničinog sastanka s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i predstavnicima šumarstva. 

Iako su tijekom susreta s lokalnim čelnicima u Čabru spomenute brojne teškoće od prometnih do gospodarskih, jedna i dalje predstavlja ključnu zapreku razvoju Gorskog kotara, kaže predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. "Demografija je doista ključni problem ovoga područja i ona je pretpostavka bilo kakvog razvoja jer ako se nastavi, ova će prekrasna područja u Gorskom kotaru uskoro opustjeti. Treba hitno poduzeti mjere koje će pridonijeti ostanku, ali i povratku ljudi u ovaj kraj", izjavila je predsjednica.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju navode kako će, sukladno ministrovoj naredbi, Hrvatske šume, Šumarski fakultet i šumoposjednici biti dužni početi provoditi mjere na zaraženom području u roku od 30 dana. Ako šumoposjednik ne poduzme odgovarajuće mjere, Ministarstvo poljoprivrede će za provedbu mjera ovlastiti pravnu osobu sukladno Zakonu o šumama. Za šumoposjednike u zaraženom području koji neće početi provođenje mjera u roku jer su odsutni, nepoznatog boravišta ili se radi o neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, na čijem području se nalaze zaražene šume, ovlašteni su uspostaviti privremeno upravljanje tim šumama u skladu s Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednica Grabar Kitarović zabrinuta je i zbog ugroženosti goranskih šuma smrekovim potkornjakom, koji šumari dosad nisu mogli suzbijati na zemljištu nepoznatih vlasnika.

Donošenje naredbe koja rješava taj problem potvrdio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić: "Tako da će danom stupanja na snagu, nadam se tijekom ovoga tjedna poduzeće "Hrvatske šume" imati punu kontrolu nad cijelim teritorijem. Moći će se boriti protiv potkornjaka i u onim šumama koje nemaju vlasnika "na papiru" ili je on nepoznat, a isto tako i na zaštićenim šumskim područjima Nacionalnog parka Risnjak", ističe Tolušić.

Poslijepodnevni dio boravka predsjednice Grabar – Kitarović u Gorskom kotaru nastavljen je razgovorima s predstavnicima vlasti, žiteljima i gospodarstvenicima u Općinama Lokve, Fužine i Mrkopalj, a njezino druženje s učenicima osnovne škole u Delnicama organizirano je u sklopu akcije "Hrvatska čita" kojom se među djecom i mladima promiče kultura čitanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.