Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica u Vrbovskom: Potrebno ulagati u drvoprerađivačku industriju

10.11.2016.

12:29

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugog dana boravka u Gorskom kotaru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je grad Vrbovsko te općine Brod Moravice, Skrad i Ravna Gora. Današnji dio posjeta obilježili su susreti s predstavnicima lokalnih vlasti, ali i tri drvoprerađivačke tvrtke koje bilježe znatna razvojna ulaganja.

Tvrtke "Ravna" i "Calligaris" višegodišnjim poslovanjem pridonose razvoju Općine Ravna Gora, no četverogodišnje proizvodno ulaganje koje je predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović tijekom posjeta gradu Vrbovskom prezentirao vlasnik tvrtke "Cedar" Darko Prodan doista je iznimno.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je na području Brod Moravica posjetila vrlo aktivnu čitaonicu sela Kuti te u Skradu razgovarala s predstavnicima goranskog pogona Hrvatske elektroprivrede, a posjet Gorskome kotaru završava sutrašnjim nizom aktivnosti u Delnicama.

"Mi smo sada došli do razine od 350 milijuna kuna ulaganja. S dodatno predviđenim ulaganjima, koja uključuju otprilike 150 do 200 milijuna, došli bismo do ukupno planiranog iznosa od 500 milijuna kuna. Time ovo, pojedinačno gledano, postaje najveći i najkompletniji pogon za obradu tvrdog drveta u cijeloj Europi", istaknuo je Prodan.

Ulaganja koja su proizvodno posrnuli pogon u Vrbovskom za samo četiri godine preobrazila u moderno opremljenu tvornicu s više od 200 zaposlenih, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je pohvalila. "Moram pohvaliti ne samo ovaj projekt koji doista djeluje impozantno, pilana i prerada drva, te buduće investicije koje se ovdje planiraju i koje će definitivno otvoriti nova radna mjesta, ali i perspektive za druge poduzetnike koji surađuju i rade zajedno s tvrtkom "Cedar", istaknula je predsjednica. 

Zbog toga, naglasila je, državne institucije moraju učinkovitije reagirati na inicijative iz poduzetnički poticajnih goranskih sredina poput Vrbovskog, gdje tvrtka "Cedar" tijekom nadolazeće zime ponajprije očekuje redovitu opskrbu drvnom sirovinom za preradu.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.