Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednički izbori pokazali snažnu političku podijeljenost Hrvatske

12.01.2015.

14:41

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezultat vrlo neizvjesne utrke za čelno mjesto države na kraju je, sa samo jednim postotkom prednosti, otišao u korist Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ-a i koalicije, čime se pokazala izrazita politička bipolarnost u državi.

Gledajući isključivo kandidate i njihov rejting među građanima, Ivo Josipović imao je solidnu prednost nad Kolindom Grabar Kitarović, međutim pokazalo se da u utrci za čelno mjesto u državi status omiljenog političara više ne igra značajnu ulogu.

Odaziv birača bio je više nego dobar - gotovo 60 posto odlučilo je obaviti svoju građansku dužnost, što znači da predsjednika doista treba birati narod, a ne parlament, koliko god smo svjesni predsjedničkih suženih ovlasti određenih Ustavom.

Reakcije građana su različite, od euforije do razočarenja, dok je ravnodušnih malo. U Primorsko-goranskoj županiji, kako se i očekivalo, više je glasova dobio Ivo Josipović.

Novoizabrana predsjednica je na području županije većinu glasova  dobila  samo u Brod Moravicama, Jelenju, Loparu, Mrkoplju, Novom Vinodolskom i Ravnoj Gori – a ukupno 38,33 posto. No, na nacionalnoj razini, uključujući i glasove dijaspore, ishodila je tijesnu pobjedu i tako postala prva predsjednica. Za nadati se - kako je obećala i posebno istaknula - svih građanki i građana Hrvatske.

Poslušajte kako Riječani komentiraju rezultate izbora:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.