Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednik Leopoldine u Rijeci: Fokus mora biti na mladim znanstvenicima

21.05.2018.

16:22

Autor: Hina

U prvom planu Divjak, Hacker, Prijić Samaržija i Jonjić (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

U prvom planu Divjak, Hacker, Prijić Samaržija i Jonjić (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Predsjednik Njemačke nacionalne akademije znanosti i najstarije znanstvene akademije u svijetu Leopoldine, Jörg Hacker boravi u posjetu Sveučilištu u Rijeci te je održao predavanje na Medicinskom fakultetu s temom "Znanost i društvo - infektivne bolesti kao primjer".

Jörg Hacker je govorio o istovremenoj visokoj razvijenosti svijeta i epidemijama bolesti poput ebole, koje se ne kontrolira, a koje bi se bi se mogle vrlo lako kontrolirati kad bi se svijet usmjerio u drugom smjeru.

Leopoldina je osnovana 1652. godine, a do danas  je u njoj djelovalo ili djeluje gotovo 180 članova koji su dobitnici Nobelove nagrade za znanost. Oko četvrtinu članova Leopoldine čine znanstvenici izvan Njemačke i drugih zemalja njemačkog govornog područja.

Hacker je u ponedjeljak ujutro na Medicinskom fakultetu razgovarao s mladim znanstvenicima koji su predstavili svoje radove te se razvijala rasprava o budućnosti mladih znanstvenika u Europi, kazao je profesor Stipan Jonjić, član Leopoldine i organizator posjete.

Predavanju je nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja RH Blaženka Divjak koja je u pozdravnom govoru istaknula da je vrijednost posjeta u važnosti Leopoldine kao vrlo utjecajne ustanove. Značajno je njezino dosljedno zalaganje za autonomiju te utjecaj na donošenje političkih odluka, posebno vezanih uz obrazovanje, ne samo u Njemačkoj, nego i na razini EU, kazala je ministrica. 

Vrijednost je i u naglašavanju važnosti znanstvenika kao komunikatora, kao načina otvaranja znanosti javnosti. U ovom slučaju je fokus na mladim znanstvenicima, koji mogu biti istovremeno vrhunski istraživači i dobri komunikatori, kazala je ministrica. 

Jörga Hackera pozdravili su i dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina, akademik Daniel Rukavina i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić SamaržijaPrijić Samaržija je u izjavi za novinstvo istaknula da je važnost Leopoldine i u tome što je nositelj Berlinskog procesa, koji povezuje 13 zemalja članica EU i one iz jugoistočne Europe koje još nisu članice, sa ciljem osnaživanja nastavnog rada i istraživanja.

Prije dolaska na predavanje predsjednika Leopoldine, ministrica Divjak održala je bilateralne sastanke s rektoricom Prijić Samaržija i dekanom Rukavinom. Poslušajte izjavu ministrice Divjak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.