Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednik Uprave Gianni Rossanda: Ne smatram se krivim za dugove Uljanika

23.08.2018.

17:38

Autor: HRT

Gianni Rossanda (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Gianni Rossanda (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je uoči sastanka s Upravom Uljanika da danas nije dan odluke za Uljanik, a kako se zajedničkim snagama u sljedećih nekoliko dana treba donijeti rješenje.

Ministar Horvat rekao je i da prema hrvatskom zakonodavstvu Uljanik tri mjeseca može ovako izdržati, a da ne ode u stečaj. Smatra međutim da nije moguće da toliko izdrži, pa se zato i traži rješenje. Kada je riječ o HBOR-u, Horvat je kazao da u ovom trenutku unutar rješenja koja ta razvojna banka može ponuditi "jednostavno nema zakonskog okvira" na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku.

Horvat je poručio da se nalaze u jednoj vrlo osjetljivoj fazi gdje Europska komisija prati i medijska izvješća, kao i ona Vlade. Pritom je pozvao novinare na kolegijalnost, kako bi se objema stranama olakšalo, te da se u nekoliko sljedećih dana "zajedničkim snagama, na dobrobit prvenstveno radnika Uljanika i 3. maja, nađe rješenje koje će biti najjeftinije za RH, da bude najmanje kolateralnih žrtava - a da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane". Rekao je i da Vlada želi da brodogradnja postane profitabilna te da su dokaz tome Viktor Lenac i Brodosplit.

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je uoči sastanka u Vladi da očekuje ispunjenje svih obveza preuzetih nakon što je Europska komisija odobrila izdavanje državnoga jamstva za zajam Uljaniku. Zamoljen za pojašnjenje znači li to kako očekuje da država Uljaniku da novac, odgovorio je kako Uljanik ne traži novac, nego da se, kako je rekao, "ispoštuju do kraja sve obveze koje su preuzete kod usvajanja rescue aida".

Naime, Europska komisija početkom godine odobrila je potporu za sanaciju brodogradilišta Uljanik, zaključivši da je plan Republike Hrvatske da tom brodogradilištu izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri, Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja, priopćila je tada Komisija.

Uz napomenu kako ne krivi državu, Rossanda je rekao da je država "dala novac za rescue aid, ali da treba odraditi proceduru do kraja". Na pitanje krivi li sebe za Uljanikove dugove odgovorio je niječno te ustvrdio da se "uvijek može bolje". Upitan je li spreman odstupiti ako se ne osigura novac za Uljanik, odgovorio je potvrdno te dodao da mjesto predsjednika Uprave Uljanika u ovom trenutku nije atraktivno, ali bi bilo neozbiljno i neodgovorno odstupiti bez rješenja.

Novinare je zanimalo i jesu li na stolu rješenja u obliku stečaja ili predstečajne nagodbe, a Rossanda je odgovorio kako je kriza počela prije godinu dana te da se pojavilo nekoliko mogućnosti: restrukturiranje po pravilima EU-a, predstečaj i stečaj. Ocijenio je da se još može provesti program restrukturiranja. Pri tome, kako je rekao, nije problem Europska komisija ni Vlada, nego treba dogovoriti program restrukturiranja koji može biti gotov unutar mjesec i pol-dva. Zanijekao je da je sebi i članovima Uprave, unatoč dugovima u koje je tvrtke upala, isplaćivao milijunske bonuse.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.